Program umożliwiający tworzenie zdjęć z filmików (capsów)

Większość pyta jak tworzyć filmiki ze zdjęć. Ja jednak potrzebuję programu, za pomocą którego z filmiku będzie można zrobić zdjęcie. Wcześniej korzystałam z Windows Movie Maker - tam też jest taka opcja, ale mimo, że filmik jest dobrej jakości to zdjęcia - bardzo złej i w dodatku są małe :frowning: Bardzo proszę o propozycje programów spełniających moje oczekiwania. Chciałabym też, żeby była to wersja freeware. Dziękuje

Dodane 03.04.2010 (So) 17:15

nie cierpię, kiedy się mnie olewa - jak każdy z resztą. nie chcę tu marudzić, ale jeżeli nie ma wg was takowego programu to proszę - napiszcie!

Większość odtwarzaczy oraz edytorów wideo ma odpowiednie opcje.

Media Player Classic Homecinema

Plik > Zapisz obraz - zrzut do pliku BMP lub JPG.

oraz

Plik > Zapisz miniatury….

VLC media player

Obraz > Zrzut ekranu.

Plik PNG lub JPG zrzuca do katalogu

Documents and Settings\nazwa użytkownika\Moje dokumenty\Moje obrazy

(format pliku i docelowy katalog można zmienić w: Preferencje > Obraz > Zrzuty ekranui).

BSplayer

Z menu kontekstowego - Opcje > Przechwyć klatkę > Oryginalnej wielkości lub Tak jak widać

Pliki JPG lub BMP zapisywane są w katalogu programu (co można zmienić w preferencjach).

SubEdit-Player

Menu Plik > Zapisz klatkę jako BMP… > Zapisz do pliku (JPG lub BMP) albo Kopiuj do schowka (późniejsze wklejenie do edytora, np. Paint).

The KMPlayer

Zrzut (Capture) > …

Warto zwrócić uwagę na - Wykonaj Storyboard… (Make Storyboard…).

BESTplayer

Obraz > Chwyć klatkę…

VirtualDub

Video > Copy source frame to clipboard, czyli skopiowanie aktualnej klatki do schowka, a później wystarczy wklejenie do edytora grafiki (np. Paint).

Można również zapisać sekwencję klatek - File > Export > Image sequence…

Poza tym są jeszcze ‘wyspecjalizowane’ programy, takie jak: Image Grabber, ImageGrab, movie thumbnailer (mtn), Scenegrabber.NET, Video Thumbnails Maker.

dziękuję, bardzo dziękuję! :smiley:

Dodane 03.04.2010 (So) 17:57

a czy jest taki program (też tego typu) który sam robi zdjęcia? tzn. ustawia się co jaki czas ma robić w całym filmiku zdjęcia, a on po prostu robi je i zapisuje o tą samą odległość czasu w filmiku?