Witam,
Poszukuje programu, który jest w stanie (jak taki istnieje) wyszukać i rozpoznać na zdjęciach twarze osób. Mam 24 174 zdjęć i chciał bym usunąć te zdjęcia na których są właśnie twarze osób.
Jak by był taki program to proszę o podanie nazwy.
Witam,
Poszukuje programu, który jest w stanie (jak taki istnieje) wyszukać i rozpoznać na zdjęciach twarze osób. Mam 24 174 zdjęć i chciał bym usunąć te zdjęcia na których są właśnie twarze osób.
Jak by był taki program to proszę o podanie nazwy.
Kiedyś było to w Picasa ale Google ją uśmiercił i może źle działać na Windows 10 22H2 czy Windows 11.
Data aktualizacji: 15 paź 2015
Sprawdzić można, nie?
face_detection
- Find faces in a photograph or folder full for photographsEwentualnie coś innego z face-detection · GitHub Topics · GitHub z tym, że tu podobnie tj większość z tego co widzę wymaga pewnej wiedzy o programowaniu
Dzięki wielkie @krystian3w program za Picasa.
Pobrałem, zainstalowałem na Windows 7 (bez problemu widać że funkcjonuj) póki co przeszukuje zdjęcia w poszukiwaniu twarzy osób.
W zdjęciach Google też jest taka funkcjonalność.
Tego nie wiedziałem też że w Zdjęcia Google jest ta opcja wykrywania twarzy, z tym że wszystkie zdjęcia mam na dysku w PC, a przenieść ponad 24 tys. zdjęć by trochę zajęło.
Póki co Picaso walczy ze zdjęciami i wyszukuje twarzy, pozostało mu połowa z 24 tys. zdjęć.
Jedną z zalet usługi Google, o której wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jest to, że wszelkie operacje, takie jak wyszukiwanie, analizowanie zawartości, sortowanie itp. odbywa się korzystając z mocy serwerów. Zatem od strony klienta, obciążenie jest minimalne. Wyszukiwać można też po zawartości zdjęć.
Dopytam, chcąc mieć prawie wszystkie zdjęcia w Zdjęcia Google, to muszę mieć płatny plan przynajmniej na 100 GB?.
I czy by była możliwość wysłania takich samych nazw katalogów jak już są na dysku twardym do Zdjęć Google?.
Jeżeli nie wystraszyłem Cię pierwszym postem, to znowu zaproponuję coś z wiersza poleceń i wydaje mi się że to na dziś najlepsza alternatywa do załadowania zdjęć do Google Photos, gdzie albumy będą odzwierciedlać foldery
Katalogi wewnątrz katalogu
album
są również zapisywalne i można tworzyć nowe katalogi (albumy) podalbum
. Jeśli skopiujesz pliki z hierarchią katalogów, rclone utworzy albumy …
@Bradlee nie wystraszyłeś mnie ale powiem że nie bardzo wiem jak zabrać się z wiersz poleceń. Możesz napisać bardziej szczegółowo co jak zrobić?.
Pobierasz paczkę rclone
.
W środku masz kilka plików, ale ważny jest tylko jeden, tj rclone.exe
. Rozpakuj go do katalogu, w którym będzie w ścieżce wyszukiwania, np do c:\Windows
Alternatywnie możesz zainstalować manager pakeitów https://community.chocolatey.org/ i z jego poziomu zainstalować rclone
za pomocą choco install rclone
.
Jak już będziesz miał ten etap za sobą, to start
→ wpisz cmd.exe
i Enter
. Napisz w czarnym oknie, które się pojawi rclone config
- rozpocznie się procedura konfiguracyjna. Przeprowadź ją zgodnie z instruklcją na → Google Photos
Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, to rclone lsd remote:album
wyświetli Twoje albumy na usłudze Zdjęcia Google. Natomiast jak chcesz wrzucić lokalne zdjęcia, to użyj rclone sync --interactive c:\sciezka\do\twoich\zdjec remote:album/album_docelowy
Używam rclone
dosyć intensywnie do paru zleceń, ale backend do zdjęć google jeszcze nie używałem, więc jak coś by nie szło to pytaj, zrobię sobie podobną konfigurację i sprawdzę.
@Bradlee Spróbuję zadziałać według Twojej instrukcji. Ale żeby to miało wszystko rację to muszę mieć wyższy plan w Zdjęcia Google?. Mam ten podstawowy, co jest tylko 15 GB.
Pewnie tak, musiałbyś kupić odpowiednią ilość wolnego miejsca. Picasa się nie sprawdziła?
Sugeruję wrzucić część i zobaczyć jak sobie będzie radzić.
@Bradlee jako program Picasa sprawdził się, nawet powiem że dość dobrze, wyszukał 2311 zdjęć z twarzami osób co teraz mogę łatwo i szybko znaleźć lokalizacje zdjęć i je usunąć bez problemu.
Zauważyłem też że w samym programie w prawym górnym rogu jest
Zaloguj Się Na Konto Google
Czy jak dokonam logowania się poprzez tą opcję będę miał podgląd na te zdjęcia co już są na Zdjęcia Google i ewentualnie jak bym dokupił subskrypcję, a wcześniej sprawdził jak to będzie wyglądać również będę miał podgląd z Picasa?.
Dla informacji
To być może dlatego nie można się zalogować na konto Google poprzez Picasa jak już nie ma wsparcia.
Dokładnie, teraz to tylko Google Photos i Snapseed na Androidzie oraz iOS.
Właśnie bawię się w digiKam na Debianie 12 w wykrywanie twarzy na zdjęciach.
Zdjęcia na których znaleziono twarze można posortować i nazwać, anulować błędnie wykryte twarze i zaznaczając usunąć do wewnętrznego kosza, a z stamtąd usunąć na zawsze.
Wykrywanie twarzy sporo trwa ale możliwe że to dlatego że mam zdjęcia na dysku talerzowym.