Witam.
Jako, że jest to temat związany z programowaniem i pewnie wielu programistów go przegląda… mam pytanie Jestem obecnie studentem III roku informatyki i zastanawiam się nad wyborem przyszłej specjalizacji a dokładnie tego jaką działką informatyki się zajmę, do tej pory przerobiłem na studiach już chyba wszystko 8) Coraz bardziej zastanawiam się nad pójściem w kierunku programisty/architekta baz danych (hurtownie danych, SQL, PL/SQL, MS SQL Server oraz Oracle) i w związku z tym mam kilka pytań do ludzi, którzy już pracują na podobnym stanowisku bądź pracowali lub znają kogoś kto pracuje:
-
Czy zapotrzebowanie na tego typu pracowników w firmach jest duże? Czy praca jest ciekawa, trudna, satysfakcjonująca, bardzo stresująca itd, itp…
-
Jakie są możliwości rozwoju na takim stanowisku??? Jak kształtuje się początkowa pensja a pensja osoby doświadczonej?
-
Jakie umiejętności powinien pracownik prezentować na tego typu stanowisku tzn. języki, oprogramowanie, dodatkowe umiejętności itd.itp. Oracle czy Microsoft ???
-
Czy w ogóle warto kierować swoją życiową karierę w tym kierunku??? Jesli tak to dlaczego jeśli nie to dlaczego
Z góry dziękuję za odpowiedź gdyż mój wcześniejszy research mnie w pełni nie zadowolił i chcę poznać waszą opinię