Mama takie pytanie…jaka książkę polecacie na początek nauki programowania w języku Java ??? coś takiego dla gamonia który jeszcze nie miał z tym odczynienia ?? i Jakie programy ?
Programy cóż, pewnie większość poleci Eclipse albo NetBeans, ja osobiście pracowałem na JCreatorze i jakoś przeżyłem. Jeżeli jesteś początkującym, to najlepiej moim zdaniem zacząć od tutoriali na stronie SUN, są nieźle opracowane, z przykładami i tłumaczą naprawdę wiele aspektów, do tego oczywiście dokumentacja klas na stronach SUN.
a są jakieś ksiązki ? tytuł mnie interesuje
“thinking in java” chyba najpopularniejsza
ja jednak proponowalbym od razu zaczac od eclipse, im szybciej usiadziesz do duzych IDE tym lepiej, a wbrew pozorom obsluga jest prosta. co do ksiazek, to “TiJ 4th ed.” na początek, co by podstawy poznać, a później i tak będziesz korzystać w sumie z dokumentacji SUNa i roznych tutoriali… no i w końcu JEE
Mam pytanie. Czy w Javie da się pisać normalne aplikacje jakie jak w C. Chodzi o to, aby kliknąć na taki plik exe i żeby działało. Jestem zielony w tej materii więc chciałbym się dowiedzieć więcej.
na pewno możesz zrobić plik *.bat któego zawartość będzie wyglądać tak:
java nazwa_glownej_klasy
również wystarczy w niego kliknąć, pytanie, jaki jest sens robienie *.exe w javie? możesz sobie poczytać ten wątek link lub inny dowolny po wpisaniu w wyszukiwarkę grupy link frazy exe
Ja chce tworzyć oprogramowanie w Javie i potem do exe zapisywać. Nie chce C++ bo w C++ trzeba deklarować pamięć potem ją zwolnić to jest niebezpieczne.
a jak zamierzasz otwierać pliki exe pod dajmy na to linuxem?
airborn: poprzez wine
bartekvip: Java jest przenośna, a kompilacja tworzy pliki .jar ( bodajże )
uruchomienie takiego pliku wymaga maszyny wirtualnej java
nie wiem skąd masz takie informacje
przykład który podałeś, jest właśnie przykładem BEZPIECZNEGO programowania
niebezpieczne to jest przydzielanie pamięci i późniejsze jej nie-zwalnianie
jako taką podstawą są pliki *.class, *.jar są plikami paczki
mam dziwne wrażenie, że miał on na myśli, to iż można nieświadomie nie zwolnić jakichś zasobów
A gdy zwolni się coś, czego się nie zadeklarowało? To też nie jest bezpieczne, ani trochę
Lepiej, niech pamięcią zajmuje się VM