Długa droga:
Zacznij od C++, a jak już troche liżniesz, to od razu przestaw się na C#, a najlepiej zaraz na ASP lub DirectX i nie trać czasu na inne rzeczy
Inna długa droga:
JAVA
Krótka droga (ale też pełna przygód):
PHP / JavaScript / CSS
Niestety, bez studiów kierunku IT, o ile w PHP potrzebują na siłę za pół darmo (nie wiedząc czemu każdy pracodawca myśli, że to taki język, w którym można dużo namieszać i każdy kandydat za michę ryżu da radę - a później wielkie zdziwienie, że projekt pada), w JAVA bez studiów jeszcze pare ofert znajdziesz, ale w odmianach C nie za bardzo pozwolą Ci bez papierka programować, a szkoda, ja w PHP się męczę przez to w pracy, a w domu C#, Generalnie, Polish employers’ mentality…
Jeśli troche qmasz grafikę, a mimo to chcesz programować, to raczej CSS i JavaScript. Jeśli wybrałeś długą drogę to rób modele 3D (np w Blender3D) i ucz się LUA lub C#/DirectX lub JAVA/OpenGL Jeśli myślisz o naprawdę poważnej kasie to niestety, PHP, CSS i JS odpada. Tak na marginesie to chyba tylko w naszym kraju uczciwych pracodawców nie podaje się widełek w ofertach, a jak już ktoś poda to zaraz jeszcze przez telefon mowi, że owszem, ale to max i zależy od doświadczenia, czyli wszędzie 1,5k. Jeśli masz nerwy zatrudnij sie na pół roku i szukaj gdzie indziej za 2, w międzyczasie rób studia, jeśli nie to nie bierz się za programowanie w tym kraju.
We Wrocławiu to prawda, koledzy zaczynają od staży po 1,5k na łapę i to po studiach, po czym 90% odpada po stażu. W Warszawie bywa jeszcze lepiej - darmowy staż! Ja się ogólnie dziwię, bo nawet mój pies nie obsikałby takiego pracodawcy. Ale niektórzy mają narąbane i karmią hieny licząc, że im za ich kod klepany przez pół roku gratis nagle z dobroci zapłacą.