Chwilkę mi zajęło przejrzenie logów. Może gdyby były wirusy to byłoby szybciej
W logach nie widać infekcji.
Jest za to lista kilku ostatnich błędów systemowych.
Jedne pojawiają się z powodu Kaspersky’ego
Inne z powodu sterowników AMD
Wykonaj poniższe polecenia.
Zawsze warto zabezpieczyć ważne pliki z komputera na pendrive lub na dysku zewnętrznym.
Jeśli masz możliwość to zrób zdjęcia smartfonem każdej strony i podstrony w BIOS, aby móc go ustawić ponownie, gdyby aktualizacja BIOS zmieniła ustawienia.
Odinstaluj Kaspersky. W razie potrzeby zainstalujesz go ponownie, ale dopiero, gdy komputer zacznie pracować lepiej.
Zrób aktualizację AMD Software, błąd w Menedżerze Urządzeń powinien zniknąć AMD Drivers and Support
Odszukaj aktualne sterowniki odpowiednie do Twojej karty graficznej.
.NET 3.5 jest dołączony do Windows 7, ale sprawdź czy możesz zainstalować wersję .NET Framework 3.5 SP1
Pojawia się błąd kontrolera. Może być z winy sterowników lub właśnie problem sprzętowy Error: (03/18/2020 10:24:56 PM) (Source: atapi) (EventID: 11) (User: ) Description: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort0.
Zobaczymy czy aktualizacja BIOS wyeliminuje błąd.
Jeszcze tylko specyfikacja komputera, dopisz tylko jaką masz wersję karty graficznej. Windows 7 Professional Service Pack 1 (X64) BIOS: LENOVO D7CN15WW(V1.01) 08/12/2015 Płyta główna: LENOVO Lenovo B51-80 Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-6100U CPU @ 2.30GHz Procent pamięci w użyciu: 69% Całkowita pamięć fizyczna: 3954.77 MB
Bios zaktualizowany - nie zmieniło to losowego zamykania programów ani wyskakiwania błędu 41.
Mam niedostępną opcję “Wyłącz” w menadżerze urządzeń przy procesorze. Dostępne jest “Odinstaluj”, ale nie wiem czy to byłby dobry pomysł, więc nie klikałem.
Zrobiłem też szereg testów w OCCT i po ok 15-20 min nie wyskoczyły żadne błędy.
Czy po kliknięciu właściwości i zakładki Sterownik, też nie masz opcji Wyłącz?
Jak odinstalujesz też powinno wyłączyć.
Sprawdź w BIOS czy można ustawić jeden procesor, albo wyłączyć multiprocessing
U mnie też ten błąd pojawiał się na starym lapku.
W Bios mam Core Multi-Processing Enabled, ale w Menedżerze jeden procesor Wyłączony
Niestety, ten bios jest prosty jak konstrukcja cepa i nie ma tam tak skomplikowanych możliwości modyfikacji
Czy wyłączenie jednego rdzenia w menadżerze urządzeń to to samo co wyłączenie jednego procesora przez msconfig? Bo tak zrobiłem. Czekam na efekty.
Rozumiem, że próbujesz innych rozwiązań, ale ustawień msconfig nie ruszałem, aby rozwiązać mój problem.
Podałem przykład możliwości wyłączenia rdzenia przy Windows 10
U mnie w laptopie jest to problem sprzętowy.
Coś z napięciem, gdyż każda próba włączenia dwóch rdzeni powoduje błędy.
Jeśli jest tak i u Ciebie to próba instalacji Windows może obciążyć rdzenie procesora i instalacja nie dojdzie do końca. Wiem to z autopsji.
Wyłączenie Multi-Core w Bios rozwiązało problem. Możesz spróbować instalacji próbnej na innym dysku. Ciekawostka. Błąd 41 i problemy nie występują, gdy uruchomisz laptop tylko na baterii.
Jeśli błąd 11 atapi nie ma związku z fizycznym uszkodzeniem napędu, taśmy, portu to mogą to być błędy systemowe, sterowniki kontrolera.
Myślę, że zmiana systemu na Windows 10 wyeliminowałaby błąd systemowy, ale w Windows 7 możesz spróbować usunąć kontroler IDE, nie SATA, z Menedżera Urządzeń i zrobić restart.
Zrób dla pewności Punkt Przywracania systemu.
Z tym kablem to też tak sobie. Niby chodzi lepiej, ale też potrafi się uruchomić ponownie z blue screenem.
Dziwi to o tyle, że w OCCP leciał przez 20 min. na pełnym obciążeniu i nic nie wywaliło.
Spróbuję jeszcze odinstalować procesor w menadżerze urządzeń. Mam nadzieję, że odinstaluje rdzeń a nie całość.