Witam. Od razu chciałbym przeprosić jeśli ten temat nie pasuje do tego działu ale nigdzie indziej mi nie pasował Zastanawiam się nad kupnem projektora i stąd moje pytanie jaką powinien on posiadać podstawową rozdzielczość? Jest dużo możliwości do wyboru i nie wiem, która rozdziałka jest najlepsza :? Projektor ma służyć w 100% do oglądania filmów i do gier na ps3. Myślałem nad różnymi rozdzielczościami i na pewno odpada dla mnie 800 x 600 oraz 1920 x 1080 (cena
). Mógłby mi ktoś pomóc i napisać, która z tych rozdzielczości będzie najlepsza i dlaczego; 1024 x 768, 1280 x 720, 1280 x 768, 1280 x 800, 1280 x 1024, 1600 x 1200 no chyba, że jeszcze jakaś inna, kurna za dużo tego do wyboru :? Aha i jeszcze jakie firmy warto wziąć pod uwagę przy kupnie? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam serdecznie
Im większa tym lepiej… Na małym monitorze oglądanie filmów z odległości około 2 metrów, to coś zupełnie innego, niż oglądanie filmu rzucanego na ścianę. Tutaj każdy piksel będzie ogromny, dlatego aby mieć w miarę klarowny obraz, warto wykorzystać dużą rozdzielczość. Mimo, iż większość filmów jest panoramicznych, polecam 1600x1200 - niepotrzebne pasy nie będą po prostu wyświetlane (jak to sobie ustawisz) a będziesz miał przynajmniej sporą rozdzielkę w szerokości.
Jakie firmy? Epson np. oferuje dość dobrą jakość za rozsądną cenę.
PS: Warto kupić specjalny ekran (taki tam papier czy jaki to materiał jest, nie wiem ), aby uzyskać dobry obraz, bo farby naścienne mają różne właściwości odbijania światła, poza tym nie są idealnie gładkie.
Jeśli do projektora ma być podłączone PS3 i nie masz wystarczająco pieniędzy na 1920x1080 to moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie 1280x720, gdyż jest to jedna z natywnych rozdzielczości konsoli. W pozostałych przypadkach obraz zostanie jedynie rozciągnięty co przy graniu na tak dużym ekranie może mieć negatywne skutki.
No ok, a to nie jest tak, że jak będę miał rozdzielczość projektora 1600x1200 to wtedy bezproblemowo wyświetli mi rozdziałkę 1280x720 tylko, że np. z czarnymi pasami czy też wtedy następuje jakieś skalowane? Bo tak na chłopski rozum to 1280x720 “mieści się” w 1600x1200
Aha i jeszcze jedno pewnie głupie pytanie, czy projektor 1280x800 wyświetla obraz jakości hd ready czy też jedynie hd ready uzyskuje się z 1280x720? No bo większość projektorów jest z 1280x800 i tak patrząc na nie, nigdzie nie widziałem aby w specyfikacji miały hd ready, a przecież różnica między 1280x720 jest minimalna.
Zapewne będzie do wyboru w opcjach obrazu rozciągnij/wyświetl oryginalny. Wtedy nie ma problemu z dostosowaniem obrazu do własnych potrzeb.
Jak sama nazwa wskazuje urządzenie jest “gotowe” na wysokie rozdzielczości ale może nie wykorzystać całego potencjału tej technoligii. Więc tak naprawdę każda rozdzielczość pomiędzy 1280x720 a 1920x1080 jest HD Ready.
Witam.
Mam bardzo podobne pytanie.
Jaka jest różnica pomiędzy projektorami 1280x720 a 1280x800? Też nie zauważyłem aby te drugie miały HD Ready?! Czy to wiąże się z 720p? Chyba nie ma 800p?!
Poza tym jaka jest różnica pomiędzy projektorami dedykowanymi do kina domowego a prezentacyjnymi jeśli mają TAKIE SAME PARAMETRY? Nie rozumiem.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam.