Chciałabym projektować wnętrza w blenderze. niestety nigdy nie pracowałam w programie graficznym , do tej pory korzystałam jedynie z programu dedykowanego stricte do wnętrz [cad decor] ale nie satysfakcjonują mnie wizualizacje wykonywane w tym programie. szukam pomocy osób , które projektują architekturę lub wnętrza w tym programie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc w raczkowaniu:)… aaaa…jeszcze jedno zapomniałam dodać : pracuje na OS windows
http://polskikursblendera.pl/nawigacja/start/
Pewne informacje są dla Ciebie zbędne bo tycza Linuxa (instalacja itp), ale reszta uczy Blendera nawet takich co nigdy nie widzieli komputera.
No własnie wiem… Byłam na tej stronie , obejrzałam tutorial z konfiguracją i trochę się złamałam własnie tym ze wszystko jest pod linuxa… ale ok muszę bardziej pozgłębiać…
Znalazłam tez taką stronę :
ale ja nawet nie znam podstaw…
…Mam jeszcze pytanie czy używasz blendera do wizualizowania architektury ?
A jakie to ma znaczenie, że tam ktoś pokazuje na Linuxe ? Poza aspektami typu instalacja czegoś etc. To pod windows Blender jest taki sam i tak samo wygląda.
nie, poprawiam, konwertuje czy modyfikuje meble ale to tylko jak już mnie ktoś do tego zmusi.
Ok… to ma jeszcze jedno pytanie … … sorry:) jesli Cie zadręczam …
-
czy można tworzyć biblioteki modeli ?
-
z jakimi rozszerzeniami pliki, mogę konwertować do blendera ? [mam bardzo duże bibliotek modeli 3D nie chciałabym tego wszystkiego robić od zera]
-
czy blender ma swój konwerter czy muszę mieć jakiś inny dodatkowy program do tego ?
Na większość pytań: https://www.blender.org/features/ jest tu też o formatach.
Co od bibliotek… Kiedyś spotkałem skrypt do Blendera co to robił.
Tylko małe ale… To nie jest prgram typu cad decor czy Sweet Home 3D.
Tu budujesz od podstaw a nie składasz jak klocki lego.
Samo opanowanie programu to już sztuka !
Ale co szkodzi zainstalować i się pobawić
:)… ok… ale nie wiem czy zerknąłeś na ten link, który Ci przesłałam odnośnie tego kursu projektowana architektury … Myślę, że to nie jest do końca tak, że tylko modelowanie jest domeną blendera [tak myślę swoim małym rozumkiem:)] wiem, że w mojej branży blender nie jest popularny uznane są kompilacje archicada artlantisa ; 3dmaxa ,v-reya [ale to jest lekko kilkadziesiąt tysi] dlatego na forum szukam kontaktu z osobami, które jednak renderują w blenderze …
Co do opanowania programu to myślę, że skoro można słonia nauczyć żeby stał na piłce to ja też swoim małym rozumkiem może dam rade :)…kwestia nakładu pracy i wytrwałości
Realne jak się kupi te gotowce, bo ktoś już 80% pracy wykonał ale trzeba zapłacić. A patrząc na zawartość to przynajmniej wersję Gold - 600$…
Robić od zera to zajmuje czas, dużo czasu. To poprostu trzeba lubieć
Wredotka …poczekaj… dlatego pytałam o mozliwość tworzenia bibliotek i konwertor bo bo ja tych modeli mam tysiące… z tego co zrozumiałam to blender czyta pliki 3ds i dxf… nie czyta tylko dwg ale to sobie mogę skonwertować do 3ds to już nie problem wtedy nie będę wieć model nie będę tworzyć od zera tylko importować. Gość podejrzewam ze te bibliotek to tak własnie zrobił … a ja muszę wydrążyć temat jak z blendera uzyskać ten algorytm czyli wstaw z biblioteki. -[jesoooo chyba jestem okropna ]…Mnie zależy na dobrym renderingu a blender jest porównywalny 3dmax no i ma v-reya …ale to co widzialam z innymi silnikami tez jest ok…Na te chwilę wydaje mi się ze coś co bedę musiała na pewno budować w tym programie to ściany okna etc…
Cześć Biblioteki modeli możesz robić tak, że tworzysz sobie po prostu folder na dysku. Gdzie ładujesz dajmy na to meble posortowane na kategorie. Te modele najlepiej jak by były już przygotowane w formacie .blend. Czyli zaimportowane i ewentualnie poprawione, poczyszczone z podwójnych wierzchołków, oteksturowane itp. i zapisane. W każdym momencie możesz sobie z pliku .blend zaimportować model do dowolnego projektu.
metoda I
File->Append-> szukasz swojego pliku .blend w którym masz swój obiekt i w niego wchodzisz jak w folder-> Object->{wybierasz plik wg nazwy swojego obiektu ważne jest aby po swojemu jej nazwać bo łatwiej się szuka niż cube.009 i wybierasz go
Żródło: http://polskikursblendera.pl/forum/index.php?topic=83.0
@Cat_e przepraszam teraz zauważyłem, że to jakieś straszne wykopaliska ale może komuś się przyda.
Może wykopaliska ale DZIĘKUJĘ :)) za odpowiedź. Jest przydatna . Ja cały czas śledzę, ten mój temat jednak admin za brak wielkich liter na początku zdania zabanował moje posty. “Taki mamy klimat”.
Pstrowski dziękuje jeszcze raz.
@Cat_e nie stosujemy juz tutaj takich praktyk i przepraszamy za poprzednie doświadczenie z moderatorem
I Bogu dzięki :)))))… hahaha…ale faktycznie normalnie cud na Boze Narodzenie …
serdecznie pozdrawiam
I jak tam, po tylu latach - cos z tego projektowania wyszlo?
Może podziel się jakimiś pracami
…niestety :(…cały czas raczkuje w blenderze ale śledzę temat ba co jakiś czas mam zrywy i teraz mam kolejny :)) i ta odp. to tez faktycznie czarodziejska … odnalazłam tez kilku znajomych w realu wiec teraz mi trochę prościej aczkolwiek właśnie biblioteki nie były ich mocna stroną dlatego sam rozumiesz, że odp. jest czarodziejska :)…
Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.