Prolem z OC E8400


(Specjalized) #1

Witam

Nie mogę podkręcić mojego E8400, w biosie ustawiłem ram na 667MHz... później podniosłem FSB tak że ram sie ustawił na 800MHZ a procek na 3.6GHz. napięcie procka ustawiłem na 1.3v a ramu na 2.0v. Na takich ustawieniach komputer sie uruchamia ale jak tylko sie pojawia pulpit to w ułamku sekundy mam bsod'a, jeśli podkręcę go mniej to bsoda nie będzie ale będą różne inne problemy ze stabilnością. Chłodzenie mam boxowe i nie mam zamiaru go wymieniać bo nie che w tego kompa kasy pakować (tanie wydajne i głośne chłodzenie mnie nie interesuje, a na drogie wydajne i ciche mnie nie stać). Nie potrzebuje hardkorowego OC ale z 3.6GHz byłbym zadowolony. Po 25 minutach stresowania w orthosie temperatura procka wynosi 55 stopni przy ustawieniu go na 3.0GHz

mój sprzęt to:

E8400, MSI P45Neo3FR + niestety jakiś wczesny bios, 2x2048MB OCZ reaper 800MHz CL4, Chieftec 550 GPS AB-A, HD4870 512MB niestety Palit Sonic

Bios http://imageshack.us...9062011699.jpg/

CPUz procek http://imageshack.us...cpuzprocek.jpg/

CPUz ram http://imageshack.us...83/cpuzram.jpg/

Speedfan http://imageshack.us.../speedfana.jpg/

Bardzo by mi się przydało OC bo te kilka FPSów robi różnicę w Bad Company 2

Niech mi ktos powie co jest nie tak, może źle poustawiałem biosa ?


(mordesku) #2

Nie mam zbyt dużego doświadczenia z OC choć sam używam Core 2 Duo E8200 2,66Ghz pracującego z częstotliwością 3,33Ghz, mam płytę Asus P5Q PRO. Przy podkręcaniu o 600MHz w ogóle nie zmieniam napięć. Z tego co wiem to przy intelach nie trzeba zmieniać napięcia jeśli się za wysoko nie kręci.


(Agatonster) #3

specjalized ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Szotek5) #4

Popraw linki do screenów...