Prometheus Monitorowanie stron WWW

Hej,

Potrzebuje wykonać dla siebie taki projekt, chce monitorować kilka stron WWW, generalnie całość chce wrzucić do Grafany.

Doczytałem, że najlepiej będzie wykorzystać do tego Prometheusa.
Pobrałem, sprawdziłem… tak jak zdefiniowane w prometheus.yml -> localhost:3000 -> czyta i pokazuje stan maszyny.
Z tym, że chciałbym aby prometheus monitorował moje WWW, niestety w żaden sposób nie chce przyjąć tej wartości(w target, zamiast localhost:3000, np wp.pl)

Czy jest ktoś kto się bawił takim narzędziem lub być może poleci inną drogę do monitorowania czy strona jest widoczna bądź nie :slight_smile:

Nie wiem co dokładnie chcesz monitorować. Jeśli po prostu, czy strona jest online to musisz użyć np https://github.com/frankiexyz/ping-exporter, albo blackbox exporter, który daje trochę więcej informacji o HTTPS, niż sam ping. Sam Prometeusz z tego co pamiętam nie potrafi pingować serwerów. Serwer musi wystawić mu metryki w odpowiednim formacie, dlatego potrzebny jest exporter, który potrafi zbierać różne dane.

hej, dzięki za odpowiedź. W takim razie prometheus odpada.
@tomek2102 Czy jesteś wstanie podpowiedzieć mi właściwie najprostszą drogę, aby to jakoś ugryźć?

Gdybym to robił dla siebie (zabawa, testy itp.), to pewnie bym użył Prometheusa z jakimś eksporterem, albo np. InfluxDB + napisany własny kawałek Pythona. Jeśli to miałby być monitoring jakiegoś produkcyjnego systemu, to użyłbym odpowiedniej usługi np. StatusCake, albo Alertra. Nie wiem jak StatusCake, ale Alertra bada dostępność strony z wielu lokalizacji na świecie.