siema ostatnio używam telefonu komórkowego do przeglądaniu net-a noi chciałbym żeby fajnie by było jakby było DobreProgramy mobile było by ciekawie by było jakby wszystko wyglądało jak z oryginalnego
PS. jest jakiś dobry antywirus dla Sony Ericsson K800i? pytaj w innym dziale. Boczi
Wypuszczenie full wersji na komórki, ze skinami, dzwonkami i karuzelą jest chorym pomysłem.
To ma być lekkie, szybko się ładować i mało pobierać danych. Niektórzy nie biorą chyba pod uwagę kosztów łączenia się z netem i przeglądaniem stron na komórce.
A jak ktoś chce full nie bacząc na koszty i transfery danych, to jak pisali niektórzy - niech sobie wejdzie na stronę…
Zależy gdzie, i zależy czym jeżeli twój telefon posiada UMTS lub HSDPA i jesteś w warszawie, lub większym mieście, strony typu "www.dobreprogramy.pl będą wczytywać się bardzo szybko zwłaszcza z HSDPA gdyż pod tym zasięgu można uzyskać nawet do 7.2Mbps (prędkość teoretyczne) praktycznie to jakieś 1.8Mbps, no ale jeśli mam telefon z GPRS i to prędkość nie przekroczy 50Kbps do tego wysoki ping i wtedy może się długo otwierać, z EDGE jest lepiej bo dochodzi nawet do 120Kbps, ale pingi te same. Oczywiście prędkości też są zależne od obciążenie BTs.
Tyle, że zapominacie, że do mobilnej wersji można dodać jeszcze parę ficzerów typu przeglądanie komentarzy itd itd. Były już ostatnio dyskusje na temat wersji mobilnej vortalu… tak jak mówiłem na początku w tym temacie: będzie ta witryna na pewno ulepszana zachowując swą lekkość. Zresztą wejście na pełną wersję dp przy odpowiednim telefonie(co może być problemem) i odpowiedniej przeglądarce kompresującej dane, odpowiednim pakiecie data problemem wielkim nie jest. Jednak rynek mobilnego unternetu cały czas się rozwija. Swoją drogą chociażby o zasięg EDGE tak wielkiego problemu nie ma u większości operatorów. Szkoda jednak, że z 3G tak nie potrafią się uporać (z moich obserwacji najgorzej tu wychodzi Orange).
PS. Post pisany z komórki, przeciętne otwarcie danego tematu, działu, “kosztuje” około 30 do 50kb, co wynikiem bardzo złym nie jest.
Oczywiście przydałaby się wersja lo-fi phpBB, co nie będzie łatwe i zbyt możliwe do zrobienia, z tego co wiem.
Skoro jest już ten temat, to zgłoszę błąd w wersji Mobile
Cytat z newsa “Koń trojański atakuje Mac OS X”. Dla wersji komórkowej słowo “tutaj” nie jest niestety linkiem… Podejrzewam, że w pozostałych newsach wygląda to identycznie…