Witam, chciałbym tutaj zapytać co SĄDZICIE i jak MYŚLICIE czego brakuje, albo czy owy zestaw jest DOBRYM wyborem. Chciałbym wsię grucie rzeczy spytać czy do zabudowania komputera wszystko zabrałem pod uwagę, i czy wszystko będzie na dzień 20.08.2020 (bo wtedy mam urodziny i mam zamiar taki setup zbudować) dobrym i wartym uwagi wyborem. Poniżej znajdziecie podzespoły komputera, zapraszam do komentowania i pomocy mi przy “budowie”.
MONITOR: Acer G251QDBMIIPX czarny 240Hz (999zł)
CHŁODZENIE: Silentium Pc Fera 3 RGB 120mm (149zł)
ZASILACZ: Gigabyte P650B 650W 80 Plus Bronze (249zł)
Grafiki zwykle nie różnią się wydajnościowo więcej czasem jest to bardziej pomiar błedu 1-3 FPS.
Jaka jest sensowna różnica między niereferencyjnymi kartami… jakość wykonania oraz lepszy/Gorszy system chłodzenia…
Jeśli nie zależy ci aż tak bardzo na dopłacaniu do lepszego systemu chłodzenia, nie chcesz podkręcać grafiki niższych temp i lepszej kultury pracy. to weż zwykłą oryginalną referencyjną grafike od Nvidia tylko że 2070 chodzą w cenie 2.5-3k w zależności od firmy i rodzaju chłodzenia nie wiem skąd tak niska cena tawet jak za takiego shrota
Jak chcesz naprawdę dobrą grafikę z lepszym chłodzeniem która będzie lepiej rokować z niższymi temp i bardziej obiecującą żywotnością to Weź grafike z firmy EVGA FTW albo ZOTAC.“amp”
Inaczej nie ma sensu dopłacać aby otrzymać gorszą jakość :S
Czy to RGB jest dla ciebie tak istotne aby komponenty świeciły sie jak psu jajca.?!
Czyli lepiej wybrać 2070, ale nie od Gainwarda? Jeżeli chodzi o cene tej grafiki to ona 2k tylko na promocji jest za 1799zł, dlatego tak piszę…
A jeżeli chodzi o system podświetlania RGB, to szczerze fajnie by było mieć taki bajer, w szczególności, że wybieram obudowę z oknem, więc czemu nie?
Jeszcze jedno, czy wszystko uwględniłem, aby zbudować komputer? Oczywiście nie wymieniałem, tam obudowy i pasty termo przewodzącej a pytam, bo jestem w technikum informatycznym, a nie chcę potem mieć żadnych niespodzianek, gdy przyjdzie zabierać się za budowanie.
Szczerze mówiąc wybieranie sprzętu z półrocznym wyprzedzeniem kompletnie mija się z celem. Wydaje mi się, że do tej rozmowy powinieneś wrócić w okolicach lipca.
Rozumiem, ale jako iż narazie cały zestaw na X-KOM’ie kosztuje około 7 100zł (wliczając w to takie pierdoły jak myszka, klawiatura i słuchawki) a narazie na koncie saldo wynosi 430zł, dlatego już teraz pytam, czy taki zestaw był by dobrym wyborem na 20.08. Trzeba uwzględnić, też że jestem w technikum informatycznym, czyli łatwo zarobić się nie da…
Ok twoja sprawa każdy ma prawo do własnego zdania gustu…
2 Sprawa
Wole odpowiednik Amd zamiast Intela jak chodzi o Procesor bo po prostu jest lepszy w tych latach i dodatkowy atut można zmienić na lepszy procek i w przyszłości zapewne dalej też a intel żongluje tymi soketami i będziesz musiał polowe kompa wymięć na rzecz modernizacji/zmiany procka…
3)Adata nie cieszy sie zbytnio reputacją jakości jedyne co za nim przemawia to niska cena… wtedy zamiast SSD drogiego lepszej firmy faktycznie lepiej kupić tańszy dysk m.2 np taką Adate. Jeśli jednak wolisz coś lepszego to tutaj dysk z gigabytes Aurora albo Patriot VPN100 są to najbardziej wydajne dyski i mają najmniejsze spatki przy zapełnieiu i odstawiają konkurencje z tyłu ale też jest minus swoje kosztuje.
4)Zasilacz z gigabytes w sumie nie wiem jak z nimi jest ja osobiście wolał bym Seasonica z co najmniej klasy Gold.
Ale to jest tylko moja opinia są ludzie co nie przywiązują uwagi do kompa i jakości firmy/klasy i kupują gorsze alternatywy i im z tym dobrze…
Są tacy jak ja co nie kupują kompa na tak zwany tymczasowy okres i chą aby maszyna działała dłużej i lepiej i dopłacają do lepszej jakości podzespołów mając kompa na nie tyle co rok czy dwa a nawet 8 lat + kolejne 4 po modernizacji (zmiany cpu u grafiki a reszta zostaje bez zmian bo działa nie psuje sie to po co zmieniać a i może cześć z nich przełoży sie do kolejnego kompa za 12 lat m.in zasilacz)
Ale wiadomo każdy buduje maszynę/komputer pod swoje widzimisię jest to tylko moja subiektywna opinia.
Ogólnie zgadzam sie z przedmówcą radzie sie wstrzymać z zakupem bo to jednak jest długi okres i mogą wyjść ciekawsze podzespoły w podobnej cenie… Nie mniej jednak dobrze robisz że pytasz i z wyprzedzenie zbierasz potencjalne informacje na temat przyszłego kompa a nie kupujesz pod wpływem emocji kompa z godziny na godzinę jak to część ludzi robi bo wtedy można łatwo nadziać sie na tak zwaną mine i kupić komputer o wile gorszej klasy w tej samej cenie lub bliskiej
Hmmm…
Rozumiem, reasumując do wymiany był by procek no i grafika, jezeli dobrze zrozumiałem.
Dzięki, za rade, ale tak jak zauważyliście wolę się upewnić, czy takie “cacka” będą nadążać z upływającym czasem i technologią.
Szczerze, dzięki za radę i pokieruje się waszymi radami.
Producenci płyt głównych zapowiadają nowe modele oparte na świeżych chipsetach, producenci procesorów - kolejne odsłony swoich produktów. To samo z grafikami. Można już teraz zastanawiać się co kupić, ale wg mnie nie ma to sensu.
Jeśli chodzi o RAM to czy nie lepiej jest wziąć 2 x 16 GB zamiast 4 x 8 GB - nie zamykasz sobie drogi do rozbudowy komputera? Wychodzi nawet trochę taniej.