Prośba o ocenę stanu dysku

Jakoś wczoraj dysk miał problem z uruchomieniem się. Po odłączeniu i podłączeniu zasilania działa i dostęp do danych jest bezproblemowy. Jednak wydaje mi się, że smart dysku nie wygląda najlepiej. Czy mógłby ktoś zerknąć? Nie mogę dodać obrazków także link https://imgur.com/a/NUvrpfC

Najlepiej to to nie wygląda, ale może nie jest tragicznie, dysk jest zamontowany w PC? Jeśli tak to zmień kabel SATA, do którego jest podpięty. Liczba błędów może wynikać z błędnego kabla.

Tak jest w PC. Zobaczę czy mam coś w szafie. Ogólnie dysk ma jeszcze gwarancję i zastanawiam się czy go nie oddać.

Jak gwarancja się właśnie nie kończy to raczej nie, warto wyeliminować czynnik zewnętrzny najpierw.

Przez ile mniej więcej powinien nastąpić test innego kabla? Bo mam jakiś z szafy :slight_smile: Gwary zostało około 2 miechów.

Pewnie ze 3 dni, dla pewności można później sprawdzić po tygodniu. Jak parametry się nie zmienią to znaczy że jest OK i to nie wina dysku.

W smart nie widać, żeby zapatrywać się tylko na winę kabla sata, nie ma potwierdzenia przy C7 / 199. Jest wykazane przy BC/ 188, co oznacza możliwe problemy przerwań, czyli w szerszym zakresie, czyli ;z zasilaniem, sygnałem i inne. Wiec jak problem wystąpił pierwszy raz, potraktuj jako incydent a przy powtórzeniu problemu albo już teraz, może wystarczy sprawdzić połączenia kabli zasilających i sygnałowych, docisnąć czy odłączyć i z powrotem podłączyć ale na wyłączonym komputerze. W dalszej kolejności przepiąć zasilanie dysku z innego wolnego sata z zasilacza, i wspomniane wymianę kabla ale na tym etapie. Monitorować BC czy nie rośnie po następnych uruchomieniach i ewentualnie przy dalszych problemach, wykonać powyższe działania. Oczywiście wymianę kabla sygnałowego sata, można już wymienić, z tym że według smart jak na razie nie jest na pierwszym miejscu, bo może pomóc przetarcie styków przez dociśnięcie , wypięcie i wpięcie wtyków w gniazda ale to pisałem wcześniej.