Jak w temacie. Prosiłbym o pomoc w doborze distro do dość leciwego laptopa, użytkowanego przez rodziców.
Dane techniczne:
HP Pavilion dv600
procek Intel T2060 2x1,60 GHz
Ram 1 GB (DDR2)
grafika zintegrowana
Jaką dystrybucję byście polecili na taki sprzęt? Jest to niestety dość leciwy sprzęt, z czego zdaję sobie sprawę, alematka nie chce za Chiny Ludowe go zmieniać, “bo za nowy laptop trzeba zapłacić a ja się do tego przyzwyczaiłam”. A że sprzęt działa na Win XP, to chciałbym chociaż jakiegoś Linux’a jej zainstalować
Ja u rodziców zainstalowałem Debian Stable, środowisko KDE, dlatego że jest dość stabilny i po prostu ma działać. Pokazałem co się tam robi i jak, żeby mniej więcej co tydzień puszczać aktualizacje i tyle.
Z własnego doświadczenia, gdy instalowałem Linuksa na laptopie Mamy czy kuzynki - Debian. Stawiasz raz i zapominasz o problemie. Od czasu do czasu aktualizujesz system i znowu zapomicasz o problemie. Debian nigdy Ci się nie wysypie, a mama Twoja bedzie zadowolona. Ewentualnie Ubuntu, ale LTS co byś nie musiał co pół roku upgradowac systemu, chyba że nie interesuje Cię aktualizowanie systemu i jego bezpieczeństwo.
Nie stawiałbym tu zadnych rolling release w oparciu o Archa, bo to proszenie się o problemy, bo podejrzewam, że nie będziesz tego systemu aktualizował na bieżąco. Z wlasnego doświadczenia powiem tylko tyle - arch nieaktualizowany przez pół roku sprawia problemy i potrafi się rozsypać przy pierwszej aktualizacji. Jedyne rolling release jakie mogę polecić, to Gentoo - stabilny jak skała, nawet po roku nieaktualizowania nie wysypie się podczas aktualizacji. Jednak na tak słaby sprzet Gentoo nie polecam, kompilacja na tym będzie trwała wieki, a wątpię abyś kompilował po tcp/ip na mocnym hoście
Potwierdzam opinię @roobal’a, z tym że o Gentoo to bym nawet nie wspominał w takiej sytuacji
Nie ma sensu brać mniej popularnej dystrybucji lub jakiegoś forka, bo nie wiesz, na jakie problemy wieku dziecięcego tych distro się natkniesz. Poza tym mamie niepotrzebne najnowsze oprogramowanie, tylko szybie i stabilne. Debian z lekkim środowiskiem graficznym będzie najlepszym wyborem.
O Gentoo wspomniałem w kontekście dystrybucji rolling-realese, a nie jako system, który polecam. Gentoo to też rolling realese, jednak tu devy stawiają na stabilność. Chociażby maskowanie pakietów ma na celu utrzymanie stabilności. W koncu to system typowo na serwery, desktop to raczej cel drugorzedny. W Archu to bardziej desktop jest celem, a serwer dla ludzi lubiących adrenalinę.
Na taki sprzęt Gentoo się nie nada, sam kompilowalem na celeronie i to trwa wieki. Owszem Gentoo mozna postawić na celeronie czy nawet na RPi i kompilować po tcp/ip na hoście z Xeonem, ale tu na 99,99% taka sytuacja miejsca mieć nie będzie.