laptop, Windows 10 Home Wersja 1903 18362.592 (X64)
Witam,
Jakiś czas temu, około miesiąca, pojawił się problem z sygnalizowaniem przez antywirus (McAfee) obecności wirusów. Powiadomienia pokazywały się w odstępie 2-3 dni. Po wykryciu 4 takich problemów wirusy przeniesione do kwarantanny usunąłem, lecz nadal nie miałem pewności co do dokładności wykonanego czyszczenia.
Związku z tym pobrałem polecony program Malwarebytes i przy jego pomocy wykonałem pełny skan komputera. Wykrył od 10 zagrożeń w postaci trojanów, które po przeniesieniu do kwarantanny również usunąłem. Raport z tego skanu mogę udostępnić na życzenie.
Obecnie praca komputera nie ujawnia obecności złośliwego oprogramowania (lecz wcześniej również nie ujawniała), a chciałbym mieć pewność, że na moim sprzęcie nie znajduje się takowe, np. szpiegujące - tym bardziej, że laptop jest stosunkowo nowy.
Dlatego proszę o przejrzenie dzisiejszych logów z FRST, które załączam poniżej lub poradę jak mógłbym mieć pewność, że wszelkie zagrożenia zostały z mojego komputera już usunięte.
Za uzyskaną pomoc dziękuję.
Dziękuję.
Dodam do sprawdzenia katalogi ze skanu MBAM.
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\janfr\Downloads fixlist.txt (1,6 KB) “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
Po restarcie wklej plik wynikowy.
Pobierz ADWCleaner, uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść, wklej plik wynikowy.
Proponuję zrezygnować z dodatkowych antywirusów (McAfee, BitDefender) i pozostać przy Windows Defender.
Z zasady wystarczy jeden antywirus.
Jeśli zdecydujesz się na inny antywirus, przejrzyj Forum, przeczytaj opinie i wybierz jeden.
W większości przypadków zapewne odpowiedzią będzie wystarczy Windows Defender i pobieranie plików z głową
Zastosuj DelFix Zaznacz Remove disinfection tools i kliknij Run.
Zaznacz post, który rozwiązał Twój problem. Wystarczy jeden
Bardzo dziękuje za pomoc i poświęcony czas, również za wskazówki dot. antywirusa.
Przekonałem się teraz jak nigdy o prawdziwości twierdzenia pobierania plików z głową i będę się starał, aby już do podobnej sytuacji nie dopuścić.