Witam,
Prosiłbym o sprawdzenie logów. Plik Shortcut był pusty, więc pozwoliłem sobie go pominąć.
Z góry dziękuję za pomoc.
Addition.txt (1,2 KB)
FRST.txt (34,3 KB)
Pozdrawiam.
Witam,
Prosiłbym o sprawdzenie logów. Plik Shortcut był pusty, więc pozwoliłem sobie go pominąć.
Z góry dziękuję za pomoc.
Addition.txt (1,2 KB)
FRST.txt (34,3 KB)
Pozdrawiam.
Witaj @horoszczyk
Logi są niekompletne.
FRST nie ma nagłówka
Addition jest prawie pusty
Robiłeś skanowanie MBAM i jakie wyniki?
Przeskanuj dodatkowo
Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
Dziękuję za odpowiedź @iJuliusz Nie wiem, co oznacza skrót MBAM?
Wklejam ponownie logi:
Shortcut.txt (30,9 KB)
Addition.txt (42,1 KB)
FRST.txt (34,3 KB)
AdwCleaner[S01].txt (1,4 KB)
RogueKiller.txt (9,3 KB)
Malwarebytes Anti-Malware.
Dziękuję
System ma sporo błędów w zaplanowanych zadaniach
Należałoby zrobić reinstalację systemu z zachowaniem plików
Oto plik naprawczy FRST:
Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
Dziękuję
Zrób nowy skan FRST i wstaw logi do kontroli
Jeśli to możliwe, to wstaw je w całości, gdyż ponownie frst.txt był „ucięty”
Brakowało kilku linii od góry pliku
Czy zauważyłeś jakąś poprawę w działaniu?
Jakie były podejrzenia co do możliwego keyloggera?
Witam,
Załączam logi z nowego skanowania.
FRST.txt (34,5 KB)
Addition.txt (48,7 KB)
Shortcut.txt (30,9 KB)
Nie wiem, dlaczego poprzedni plik frst.txt został ucięty? Logi wrzucam bezpośrednio, nic w nich nie modyfikuję.
Odnośnie keyloggera. Ostatnio z godziny na godzinę zostało zmienione hasło do witryny, z której wcześniej korzystałem. Nikt inny nic nie majstrował. Było coś na rzeczy? Czy to tylko przewrażliwienie? Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
To nie musi być sprawka keyloggera, a użycia słabego, powtarzalnego hasła. Spróbuj zacząć używać menadżer haseł, np. Bitwarden i wygeneruj wszędzie unikalne hasła. Możesz dodatkowo sprawdzić, czy nie doszło do żadnego wycieku - haveibeenpwned.com. Pamiętaj o odpowiednim zabezpieczeniu swojej poczty i wszędzie tam, gdzie to ważne włącz weryfikację dwuetapową.
Sugeruję dodatkowo odinstalować: Avast Free Antivirus, CCleaner, Wise Disk Cleaner.
Za Avasta można użyć Windows Defender lub Bitdefender; za CCleanera i Wise BleachBit.
Dodatkowo podrzucam poradnik do Chrome → Podstawowa konfiguracja Chrome | Przybornik #soo
Zwróć uwagę na rozszerzenia: AdBlock zamień na uBlock Origin + filtry.
Avast SafePrice uznaję za zbędny.
Bitdefender planuje porzucić wersję free w grudniu - nie słyszałem by zmieniał plany.
Więc za pół roku i tak będzie znowu wybierał.
@krystian3w - to pewnie zbieżność nazw, bo ten niewspierany na polskiej stronie już wygasł (Bitdefender Antivirus Free Edition), nowy jest wciąż rozwijany.
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.