Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź.
Tak, mam program CCleaner. Niestety, nie ma tam informacji o wydawcy czy lokalizacji pliku.
Wyszukałem informację, z ktorej wynika, że PowerBar.exe jest częścią programów należących do firmy CyberLink (służących m.in. do odtwarzania płyt DVD), pozwolę sobie zamieścić link:
http://www.process-information.net/pl/powerbar-exe.htm
To by się zgadzało — program był zainstalowany, poza tym nadal widzę obecnych jego “krewniaków”, np.:
- C:\Program Files\CyberLink DVD Solution\Multimedia Launcher
- C:\Program Files\CyberLink DVD Solution\PowerProducer
Nie mam pojęcia, czy te programy są mi dalej potrzebne. Jeśli chodzi o odtwarzanie plików video, polegam raczej głównie na odtwarzaczu Media Player Classic Home Cinema oraz na zestawie kodeków K-Lite Mega Codec Pack 13.8.5.
Zdezaktywuję PowerBar.exe z Autostartu za pomocą CCleaner-a, jak radzisz i będę obserwował działanie komputera.
–
Tak, katalogi są nazwane skrótowo, ale mam je pod kontrolą; to zamierzone działanie użytkownika, więc myślę, że możemy wykluczyć działanie Malware w tym przypadku.
Ogólnie komputer pracuje wolno, ale ma swoje lata, ograniczoną pamięć RAM i obecnie mało miejsca na dysku — zauważam znaczną poprawę przy zwolnieniu miejsca.
Spotkałem się z problemem polegającym na zawieszaniu się komputera przy próbie restartu po zastosowaniu takich narzędzi jak Junkware Removal Tool 8.1.4 lub AdwCleaner 6.047 (niezależnie od wyniku skanów, nawet gdy są 100% czyste), ale nie wiem, czy jest sens analizować ten błąd — wydaje się bardziej irytujący niż powodujący realną szkodę.
Wspomnę jeszcze przy okazji o okresowym migotaniu obrazu w przeglądarce Google Chrome.
Dla porządku, załączam dzisiejszy log z Malwarebytes (włączone wykrywanie rootkitów, skan czysty) oraz zrzut ekranu z programu CCleaner pokazujący wpis PowerBar w autostarcie (wyłączyłem):
mbam010720skan.txt (1,3 KB)