Witam. Nie wklejam raportu obowiązkowego, windows 10 blokuje instalację FRST64 bit. Używam komputera około 2 lata bez antywirusa Do tej pory jakoś działał bez dziwnych zdarzeń, od kilku dni pojawiły się problemy z połączeniem z siecią i dziwne zachowania w grach, wylogowywanie z serwerów, samoczynne włączanie capslocka, przechodzenie do pulpitu jak po wciśnięciu alt + tab. Proszę o pomoc w sprawdzeniu pod kątem infekcji. Z góry dziękuję za pomoc.
Witaj.
FRST nie wymaga instalacji, więc pewnie masz na myśli, że Windows Defender blokuje uruchomienie programu
Spróbuj uruchomić jeszcze raz, a gdy pojawi się monit o szkodliwości programu, możesz kliknąć Więcej informacji i wybrać Uruchom mimo to
Bez obaw. Program jest bezpieczny.
Zrób skanowanie i wstaw logi do wglądu.
Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
Wielkie dzięki zabieram się do działania.
Sprawdz czy masz włączony „Kontrolowany dostęp do folderu”
Jesli tak to wyłącz i spróbuj ponownie. Jak nie pomoże to wyłącz Ochronę w czasie rzeczywistym.
Więc się udało
Widać w logach infekcję web-pl.com
-
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Mimi\Desktop\POBRANE
fixlist.txt (12,4 KB)
„Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze” -
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
-
Po restarcie wklej plik wynikowy.
-
Pobierz ADWCleaner
-
Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść -
Wklej plik wynikowy.
-
Wykonaj również nowe skanowanie FRST i wstaw świeże logi do kontroli
Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
pkt 7:
plik FRST
addition
shortcut
Czy ten wirus mój mieć wpływ na pracę/uszkodzenie routera? Pozdrwawiam!
Nie powinien. Masz jakieś podejrzenia uszkodzenia routera?
Kolejne polecenia
Zrób skanowanie MBAM
- Pobierz MalwareBytes MBAM
- Zamknij wszystkie aktywne programy i przeglądarki.
- Zainstaluj MBAM, zaznacz na końcu, aby uruchomił się po zakończeniu instalacji.
- Wejdź w Ustawienia w Prawym górnym rogu
- Zakładka Bezpieczeństwo
- W Opcjach skanowania zaznacz trzy pierwsze z czterech dostępnych
- Wróć do Głównego Menu
- Rozpocznij skanowanie, po przeskanowaniu oczyść to co znajdzie, wklej plik wynikowy.
Router musiałem wymienić, poprzedni w dniu założenia tego tematu odmówił współpracy, nie reagował na nic, restart do ustawień fabrycznych nie pomógł, podobnie podłączenie kablem, wcześniej sieć którą nadawał pojawiała się i znikała. Nowy router na razie bez zarzutu. Wykonałem to skanowanie, malware ostrzega przed stroną „wklej to” twierdząc że zawiera trojana, dlatego tym razem raport wklejam bezpośrednio tu:
raportMBAM.txt (3,2 KB)
Edytowałem Twój post, aby zmienić zawartość pliku txt na załącznik
Wykryte pliki zostały oznaczone i usunięte, gdyż pobierałeś je poprzez Asystenta
Aby to pominąć, zaloguj się na stronie DobreProgramy i pobieraj poprzez linki bezpośrednie
Albo bez logowania linki po prawej stronie bez Asystenta (zielona strzałka)
Możesz użyć opcji załącznika i dodać plik
Zrób skanowanie ESET i wstaw plik wynikowy jako załącznik
- Pobierz ESET Online Scanner
- Uruchom z Uprawnieniami Administratora
- Wybierz język polski
- Kliknij Pierwsze kroki
- Potwierdź warunki
- Kliknij Pierwsze kroki
- Na ekranie Zanim zaczniemy zaznacz opcje według własnego wyboru
- Wybierz Skanowanie komputera
- Wybierz Pełne skanowanie
- Wybierz „Włącz wykrywanie i przenoszenie…”
- Rozpocznij skanowanie
- Gdy wykryje jakiekolwiek zagrożenia zapisz raport
- Program zapyta o Wersję próbną odznacz i wyłącz
- Udostępnij plik raportu
Lub pamiętaj by zawsze zalogować się, zalogowani jeszcze nie mają aktywnego asystenta pobierania, jak docent odpuści to i pewnie zalogowanym włączą…
Znalazło 7 zagrożeń, był komunikat że wszystkie usunięte, czekam na dalsze instrukcje, pozdrawiam.
dziennik skanowania.txt (1,9 KB)
Na dysku G znalazło pliki pozostałe po GandCrab Ransomware
Czy nie doświadczyłeś tego w ostatnim czasie?
Masz jakieś zaszyfrowane pliki?
Przeskanuj kontrolnie FRST i wstaw pliki do wglądu
FRST.txt (66,7 KB)
Shortcut.txt (55,3 KB)
Addition.txt (57,9 KB)
Nic mi nie wiadomo o GandCrab Ransomware, nie pojawiały mi się żadne podejrzane komunikaty w przeglądarkach ostatnio.
Odnośnie zaszyfrowanych plików , to nie jestem w temacie, więc przeze mnie (a tym bardziej domowników) nie. Jedyne z czym mi się kojarzy szyfrowanie plików to zakładanie hasła na archiwum rar, ale pewnie nie o to Ci chodziło
Jeśli nie miałeś z tym do czynienia, to prawdopodobne, że ktoś przyniósł na USB lub pobrał spakowane pliki, w których były te wykryte pliki Ransomware
Przejrzyj katalogi na dysku G i poszukaj plików ze zmienionym rozszerzeniem.
Plików nie uruchamiaj
Ogólnie w aktualnych logach nie widać infekcji, ale przejrzyj dysk G
Zerknij do raportu ESET, tam będą podejrzane katalogi, które sprawdzisz najpierw
Usunięte pliki nie pojawiły się ponownie, dla pewności usunąłem całe foldery - G:// Eien no O (…), oraz G://Extrict us(…). Nie bardzo wiem jak mam przejrzeć dysk G i rozpoznać podejrzane obiekty, wykonać ponownie któryś scan?
Malwarebytes przed chwilą wykonał automatyczne skanowanie i znalazł 7 zagrożeń, oto raport:
malwarebytes raport.txt (2,4 KB)