Zwracam się do Was dobrzy ludzie z prośbą o pomoc. Otóż ponieważ sklep przyjął mój zwrot karty o problemach, z którą pisałem w innym wątku i oddał pieniądze stoję teraz przed opcją zakupu karty po raz kolejny i raczej ponownie zdecyduje się na kartę od AMD, chodzi o to, że prócz windowsa używam linuxa a z tego co wiem AMD ma lepsze sterowniki pod linuxa (do tej pory zawsze miałem karty od NVIDII ale dodatkowa kwestia jest taka, że chcę mieć możliwość używania android x86 na komputerze i tutaj moja prośba.
Czy ktoś kto obecnie posiada kartę Radeon RX 6700 - 6750 XT mógłby sprawdzić czy uda się uruchomić choćby live Androida PrimeOS - dostępny tutaj: https://www.primeos.in/ informacje od posiadaczy Radeona 7xx też mile widziane.
Taka mała uwaga - miałem radeona hd7770 w starszym sprzęcie i tam android x86 mi nie hulał. To raczej nie powinno mieć znaczenia że to stara karta bo obydwie hulają na tym samym sterowniku (no, powiedzmy - amdgpu). adnroid x86 świetnie działa na intelu. Nie wiem jaki masz sprzęt, zakładam że jeżeli szukasz czegoś z wyższych wersji to masz coś porządnego, ale może lepiej byłoby zainteresować się wirtualizacją andka? Nie byłaby to zła opcja…
To fakt. Pamiętam jeszcze czasy modułu fglrx od chyba jeszcze ati i nawet wtedy, w przeciwieństwie do nvidii, nie sprawiał żadnych problemów.
Sprzęt się dopiero składa obecnie mam CPU: Intel Core i9-13900KF i dziś zamówiłem płytę ASUS PROART Z790-CREATOR WIFI do kompletu pewnie się zdecyduję na G.Skill Ripjaws S5, DDR5, 64 GB, 6400MHz, CL32 (F5-6400J3239G32GX2-RS5K) chyba, że miellibyście jakieś uwagi co do ramu.
o panie, to daj se spokój z tym andkiem natywnie i wirtualizuj XD jakbym miał tego procka to też bym wirtualizował nawet i windę (ale ja nie gram)
Gdzieś w specyfikacji procka wyczytałem że obsługuje ddr5 na 5600MHz, może lepiej będzie władować właśnie jakąś 5600MHz i to najlepiej w dwóch modułach? Ale poczekaj, niech się ktoś inny wypowie.
Też nie gram ale wirtualki, dockery i inne bajery to już jak najbardziej – co do wirtualizacji androida, powiem tak - próbowałem na obecnym (no dobra swoim poprzednim bo obecny oddałem a sam siedzę teraz na jakimś i3 ) sprzęcie wirtualizować i to kurcze nie takie proste, trzeba było się nadłubać w GRUBie, żeby w ogóle wystartował a i wtedy tylko w trybie VESA dlatego jednak myślę o natywnym uruchomieniu.
O ile dobrze rozumiem to 5600 MHZ jest natywnie w procku ale przy XMP podobno leci na 6400 MHZ - ale może ja się mylę? Tak - pamięć będziie w 2 modułach - 2x 32 GB.
A w jaki sposób wirtualizujesz? Bo może tutaj jest problem.
Aż tak bardzo w OC nigdy nie siedziałem, ale mobo chyba może ramy podciągnąć do 7200MHz, chyba nawet zgodnie ze specyfikacją, chociaż nie wiem czy w takim przypadku powinno się od razu kupić 7200 czy natywne 5600. Źródło:
Przez vmware playera czy jak on się tam teraz nazywa - tu How to Install Android x86 on Virtual Machine using VMware Player - YouTube jest identyczny problem i opisane rozwiązanie tylko co z tego skoro pomijając już brak akceleracji - do tego do czego potrzebuję androida to akceleracja mi zbędna ale wielkość jest znaczka pocztowego
Co do OC też nie siedzę w tym ale skoro są takie pamięci - jeszcze specjalnie szukałem takich z opisem, że przeznaczone do intela i zgodne z XMP 3.0 to jeśli na tym procesorze i tej płycie nie wyciągnę maksymalnych możliwości to nie wiem na czym.
Z VirtualBoxem też miałem jakieś jaja ale już nie pamiętam co to było, qemu nie używałem na desktopie jedynie serwerowe VMki więc się nie wypowiem, tyle tylko, że odbiegliśmy od tematu, generalnie skoro i tak mam kupić kartę to chciałem mieć możliwość natywnego uruchomienia androida. Sądziłem, że to nie będzie problemem aby ktoś to sprawdził, zwłaszcza, że można to zrobić live bez instalacji - czyżby wszyscy mieli NVIDIA?
Raczej nikomu nie chce się w to bawić - trochę się zmieniło tutaj XD mogę sprawdzić ale na 10 letnim laptopie z grafiką amd (chyba hd76xx) ale nie wiem czy jest sens - daj znać.