koledzy mam założony teraz procesor i7 3770 na płycie H61M-D2-B3…Czy da się w nim ustawić taktowanie by nie było dynamiczne…?Wiadomo że teraz zaczyna od 1500Mhz a to mi przeszkadza…Ale nie chcę by włączało najwyższe czli 3.9 a tak się dzieje gdy dam opcję najwyższa wydajność w ustawieniach…Chcę by taktowało mi np.na poziomie bazowym czyli 3.4 Ghz,jak to w biosie ustawić…?Chłodzenie mam Fortis 3,pamięci 8 Gb 1333 MHz (PC3-10600),system win 10x64
Albo rybki albo akwarium.
Nie znam Twojego biosu, ale jest szansa, że masz opcje odpowiedzialne za tryb turbo lub ewentualnie za tdp, ustaw najniższe i powinno to boosty zmniejszyć lub wyłączyć.
Nie rozumie o co ci chodzi to 1500 ci przeszkadza czy nie przeszkadza. Jak nie to zjedz predkością maksymalna w Mocy max procesora w opcjach zaawansowanych w opcjach zasilania.
Ustawienie na 99% wyłacza Turbo Boost. Możesz tam ustawić min i max po co kombinować z biosem.
Darek -chciałbym by mi taktowało na poziomie zbliżonym do bazowego czyli 3.4 Ghz.Ale by było to w miarę stałe taktowanie…A nie chce by mi się wahało od 1.5 Ghz…
Czemu?
Co ma liczyć cpu jak idziesz na obiad?
Odpal w tle koparkę bitcoinów, to będzie pracował, jak nie dasz zadań, to …1,5
Rozumie chcesz żeby procesor nie zależnie od warunków pracował na 3.4 GHz. Czyli celem takiego zabiegu jest spalenie procesora Jak go nie chcesz oddaj innym ale na Boga nie pal go