Prosiłbym o pomoc w wyborze części komputera

Witam , mam do dyspozycji 1k i chce za tyle kupić komputer aby chodziły na nim bez problemu takie gry jak league of legends , cs go i gta 5 . Najlepiej płyta na am3+ i żeby się wszystkie części zmieściły w cenie 1k , z góry dziękuję za pomoc :slight_smile:

Z nowych części jeden tysiąc zapomnij.

W obecnej sytuacji największym problemem będzie karta graficzna, która pochłonie większość Twojego budżetu :frowning:

Nie ma mowy nic o nowych częściach , jedynie części używane na allegro z gwarancją tam są o wiele tańsze rzeczy niż na morele . Nie każdy jest bogaty i zarabia tysiące na miesiąc . No właśnie problem jedynie z graficzną kartą … kolega kiedyś mi się chwalił że kupił geforce gtx 650 it 2gb ram za 250 zł a teraz jedynie nówki po 400 zł :frowning:

Jeżeli ma być z nowych, to zadanie niemożliwe. Absolutnie niemożliwe żeby złożyć coś sensownego.
Jeżeli naprawdę chcesz tanio i żeby była sensowna platforma, to Ryzen 2200G +8GB ramu (koło 1500) pozwoli Ci grać, możesz też zainwestować w 1050 z jakimś g4560 lub podobnym Intelem ale to podniesie budżet do około 1700-1800. Na dobra sprawę, to procek i płytę możesz dość bezpiecznie brać używane, z kartą graficzną bez żadnej gwarancji bym uważał, zasilacz wlałbym nie markowy nowy od markowej używki (chyba, że sprawdzisz w środku jak wygląda np. napuchnięte kondensatory etc).No i dysk twardy, sugerowałbym jednak SSD 120 jakieś na windowsa i gry, nowy rzecz jasna, a używany talerzowiec na śmieci.

Wszystko drogie podajecie , jednak sam wole się po męczyć i znaleźć coś taniego na alegro na gwarancji .

Jeżeli zamierzasz, a przynajmniej wspomniałeś, zakup karty typu gtx 650 it 2gb, to lepiej zapoznaj się z benchmarkami. Integra w Ryzen 3 za ok 400 pln jest na poziomie gtx 650 2gb zaś gtx 650 it 2gb to poziom ryzena 2400G na oko, za 650. Dlaczego to mówię? Dlatego, że karta na gwarancji i procesor z allegro mogą być w cenie nowego, prosto ze sklepu i potencjalnie lepszego.

Nie mówię Ci tego złośliwie, weź jednak pod uwagę, że za 1300-1400 zł możesz mieć coś równie dobrego na AMD i z możliwością upgrada, zakup 5-6 letniej karty graficznej to ruletka. Kupisz bez gwarancji lub dostaniesz 7 dni rozruchowej a po miesiącu zgon i 300 zł lżej w kieszeni. Procesory, o ile nie były kręcone, są zwykle bardziej trwałe, płytki też się rzadziej psują od kart. Natomiast dyski zużywają się mechanicznie, w praktyce np. czas wgrywania mapy zajmie 2h.

W praktyce nie masz pojęcia czym jest zużycie mechaniczne dysku HDD, bo na pewno nie objawia się tym co wymyśliłeś.

Jak dokładnie rozumiesz zużycie mechaniczne dysków?

Niezupełnie, owszem uprościłem, ale polecam test: kup 2 dyski, jeden do serwera 24h doba, drugi pudełeczko, po 5 latach wgraj Windowsa i porównaj czasy startu.
Dysk twardy to urządzenie mechaniczne, masz silniczki, głowice i talerzyki. Każda z tych części może się zepsuć, talerzyk-bad sectory, silniczek - nierówna prędkość, głowica- generuje błędy. Od skali zużycia zależy czy dysk jeszcze działa czy padnie, jak lecą bad sectory, to zwykle nie od rzucania o ścianę lecz z wieku i dysk działa wolniej, a w pewnym momencie pada zupełnie.

Co do wpływu powyższych na prędkość: miałem , w sumie nadal mam, ponad 10 letni dysk, ma trochę badów. Jednak nadal jest sprawy tzn. prędkość odpalenia świeżej instalacji Windowsa XP wynosiła jakieś 15 minut, to jest właśnie zużycie materiału. Nie wnikam: talerz, silnik, głowica, “działający” dysk nie powinien tak działać:slight_smile:

Dalej upraszczasz.

Miałem kilka dysków działających 24/7 przez 4 lata w NAS i żaden z nich nie wykazywał negatywnych cech ‘zużycia’ o których piszesz. Poza tym propozycja testu kompletnie od czapy.

Dalej mylisz pojęcia. Na dysku masz bady, a to wpływa na sprawność jego działania, ponieważ system plików ‘szuka’ sprawnych sektorów, a to zmniejsza wydajność. Nie jakieś twoje wymyślone zużycie mechaniczne, które mam wrażenie bierzesz na ‘chłopski rozum’ i jesteś w błędzie.

…czyli potwierdzasz, że zużycie mechaniczne? :wink:

Owszem. Jednak przyczyna ich występowania często leży w niestabilnym zasilaniu dysku, nie w nim samym.

“Test” Sprzed roku: zakupiłem 10 dysków WD Red (nowe - ze sklepu), po odebraniu przesyłki - 6 dysków wróciło na reklamację do sklepu, ponieważ nawet bez testu SMART było słychać że długo nie pochodzą. Nie było sensu ładować ich do NAS-a. Wystarczyło kijowe zabezpieczenie przesyłki + standardowe delikatne traktowanie przez kuriera …

@Piotr1998 - coś taniego na allegro na gwarancji - to trochę rosyjska ruletka - pamiętaj o tym, że często podzespoły “na gwarancji” wymagają często dystrybucji przez autoryzowanego resellera…
Ja rozumiem - chcesz tanio i dobrze, ale jeszcze raz rozważ, że inwestycja w stare platformy spowoduje że już na starcie będziesz na przegranej pozycji…

Hehe:) Zgadza się uszkodzili je, takie niespodzianki tez bywają.

Niezupełnie od czapy, wyjasnij mi inaczej niż zużyciem materiału dlaczego dyski przez pierwsze 3 lata pada ok 10% dysków, tzn. 3 % rocznie, czwarty rok to już ponad 10% ubytku. https://www.servethehome.com/storage-reliability-figures-backblaze/ Nie twierdzę, że wszystkie dyski będą zajechane, podaję pod rozwagę tylko, że dysk z przebiegiem, w porównaniu z dyskiem nowym, ma wyższą szansę na “posypanie badami” ( i spadek wydajności) lub totalny zgon

Ale zrobił się offtop. Komp do 1000zł jest moim zdaniem nie możliwy. Oczywiście wszystko zależy od interpretacji “bez problemu”. Problem jest jeszcze inny ,że gry które podałeś bazują na różnych podzespołach. Gta v na karcie graficznej a csgo na procesorze. Co tym bardziej utrudnia zadanie. Podsumowując: potrzeba cudu, lub bardzo korzystnej interpretacji tego bez problemu.

Testy tego portalu możesz sobie wsadzić wiesz gdzie - zestawiają różne ilości rożnych modeli dysków i na tej podstawie tworzą statystyki awaryjności. To jest zupełnie niemiarodajne.

Dostosuj budżet do zamiarów - nie odwrotnie. Nie napisałeś co aktualnie posiadasz i dlatego przez to nie wiadomo co Ci doradzić. Jeżeli masz już płytę z podstawką Am3+ i masz coś pokroju FX 6300 to zaniechaj upgradu - zresztą nie ma co już tego ruszać. Na chwilę obecną(przy założeniu, że masz już rego FX 6300 lub więcej) myślę, że zakup GTX 1050Ti będzie chyba najlepszym wyjściem - chyba, że gdzieś wyrwiesz RX 470 poniżej 1000 zł.

Za 1000 zł nawet z używek nie złożysz zestawu do grania od zera - o tym zapomnij.

Za tysiąc , to trochę małi jak byś miał 2 k to buduj coś z ryzenem 3 lub 5 z dopiska G bo to dobry procesor i ma najlrpszą integre.

https://www.youtube.com/watch?v=KeKatkgE8EM