Ja mam HP, pojemniki 11ml i wystarczyły mi one (kolor czarny) na 1,5 pracy mgr. (ok. 120 stron) w najlepszej jakości. Więc różnie to bywa.
i nie zaschło ci nic?
znalazłem coś, to chyba to
Wydajność wkładu czarnego
Czarny: 220 stron (PG-37), 355 stron (PG-40)¹
Czarny: 1390 zdjęć* (PG-37), 2165 zdjęć* (PG-40)²
Wydajność wkładu kolorowego
Kolorowy: 205 stron (CL-38), 308 stron (CL-41)¹
Kolorowy: 82 zdjęcia (CL-38), 120 zdjęć (CL-41)²
Ok., jestem przekonany w 99% do Canona. Nurtują mnie jeszcze tylko dwa pytania. Proszę, wytłumaczcie mi to. Z tym zasychaniem. Czy jeżeli będę tylko drukować na czarno, to coś z kolorowym się może stać? Czy to trzeba wszystkich (chyba czterech: trzy kolory i czerń) kolorów używać, żeby nic nie zaschło?
Inną rzeczą jest napełnianie… Jeżeli mam oryginalny tusz, który się skończy, mogę go napełnić taniej w jakimś serwisie.Około 5-4 razy, a potem od nowa pojemniczek. Dobrze to rozumiem? O to z tym chodzi???
Dzięki za wszystkie napisane odpowiedzi i te które nadejdą.
Jeżelisz masz zamiar drukować na czarno to najpierw sprawdź czy drukarka nie bedzie się “buntować” tylko na jednym pojemniku z tuszem czarnym (zapakowany pojemnik jest zabezpieczony i tusze nie wysychają), powinna działać , jeżeli do działania będą wymagane dwa pojemniki no to trzeba bedzie raz za kiedy coś przedrukować i w czerni i w kolorze. Napełniać możesz sam orginalnym napełniaczem w którym zazwyczaj znajduje się dokładna instrukcja napełniania (serwisy napełniają tuszami uniwersalnymi i nie jest to dobre rozwiązanie dlatego że do zużycia się dysz dochodzi znacznie szybciej jak z tuszami orginalnymi) orginalny napełniacz kosztuje około 35 zł i wystarcza na około 6-8 napełnień. ten canon z propozycji powyżej nie jest dobrym wyborem dlatego że standartowo posiada tylko jeden pojemnik z tuszami kolorowymi który również drukuje w czerni , opcjonalnie można dokupić osobne pojemniki ale jest to drogi wydatek gdyż pojemniki są odrazu głowicami drukującymi , powinny być jeszcze drukarki canona które posiadają głowice nie zintegrowaną z pojemnikami wtenczas pojemnik do takich drukarek sa znacznie tańsze około 25zł. W dalszym ciągu proponuje wydać około 300zł i kupić laserówke , zazwyczaj drukarki posiadają 3 lata gwarancjii do laserówki przez 3 lata nie dołożysz ani jednego grosza (oprócz papieru) gwarancja atramentówek nie obejmuje pojemników z tyszem , jeżeli jest to integra z głowicą to również nie obejmuje głowicy.
P.S dopiero w połowie pisania posta sprawdziłem że drukarka posiada jeden pojemnik.
dobra, już zrozumiałem. Nie wiem tylko czemu piszesz, ze ma jeden pojemnik, jak tusze kupujemy osobno… (???)
Myślałem, że PG40 + Cl41 trzeba zainstalować je oba Czyli jak kupie PG40 to mam tylko czarny tusz, a jak Cl41 to czarny i kolorowy. I w tedy mi tam nic z kolorami nie zaschnie, nawet jak będę używać tylko czarnego po kolorowym. Dobrze to rozumiem? xD