Szukam prostych przepisów na walentynki. Najlepiej na coś wytrawnego plus jakiś deser. Zwykle z kobietą chodziliśmy do restauracji, w tym roku walentynki bedą w domu I chciałbym coś przygotować. Macie jakieś podpowiedzi?
Wino.
Sex.
Prosty przepis to “jajecznica po studencku” albo chleb posmarowany nożem.
Na deser…
I tak wszystko zmierza do loda…
Nie piszesz jakie masz umiejętności kucharskie
Sam w ostatnim czasie kombinuje trochę z deserami . Pracuję obecnie w domu, tak wiec w okolicach godziny 10 lubię sobie zrobić małą przerwę w pracy na kawę czy coś słodkiego. Jeśli mam luźniejszy dzień, to zwykle samodzielnie robie jakiś deser. Dzisiaj na przykład zrobiłem sobie na drugie śniadanie jogurt z muesli i kremem Nutella. Może cos takiego? Nie wiem jaki jest stopien zaawansowania kulinarnego jakim dysponujesz.
Jako wytrawne tanie polecam krewetki w białym winie. Proste, smaczne oraz szybkie. Ostatnio robiłem w sobotę z przepisu Mateusza Zielonki. Cos zdecydowanie innego niż typowe dania na co dzień.
Proponuję sernik Avcado. A jak za trudne to Panna cottę.
Sernik z awokado
Składniki:
foremka o średnicy 20 cm
150 ml + 200 ml śmietanki kremówki, 36%
300 g twarogu z wiaderka
1 duże awokado, dojrzałe
2 limonki, sok i otarta skórka
250 g cukru
2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
250 g ciastek digestive
100 g roztopionej czekolady
otarta skórka z limonki do dekoracji
100 ml śmietanki kremówki do dekoracji
Rozdrobnij ciastka i wymieszaj z roztopioną czekoladą. Użyj foremki z odczepianym brzegiem lub użyj metalową obręcz. Przykryj dno formy papierem do pieczenia i wyłóż rozdrobnionymi ciastkami dociskając do dna. Wstaw do lodówki na godzinę. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zagotuj 150 ml śmietanki i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia żelatyny, po czym odstaw do ostudzenia. W dużej misce zmiksuj awokado pokrojone w kostkę, twaróg, cukier, skórkę i sok z limonki. Ubij śmietankę ale ni do końca na sztywno. Dodaj do masy serowej i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec wlej ostudzoną śmietankę cały czas miksując. Wylej masę serową na schłodzony spód, wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki na dwie godziny. Zimny i zastygnięty sernik udekoruj startą skórką z limonki i bitą śmietaną, wyciskając rozetki za pomocą rękawa cukierniczego.
Ja zamiast sera z wiaderka, daję serki, krówki( takie żółte) i mniej cukru. Można zastąpić ksylitolem.
A na spód borówki. Czasami zrobię cytrynową galaretkę, a czasami z rabarbaru.
Byle z kiwi nie kombinować, bo nie wyjdzie.
Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.