Prosty kod HTML - Automatyczne łamanie linii

Witam,

Mam przykrą przyjemność korzystać z oprogramowania sklepowego redcart w pracy. Problem polega na tym, że edytor nie akceptuje formatowania tekstu z zewnątrz. tj. wkleję np. artykuł z wordpressa i muszę go formatować w edytorze sklepu od nowa. Często dopiero kilka razy muszę dawać twardą spację żeby zatrybił itd. Bardzo jest to męczące. Stworzyłem ramki oddzielające określoną część opisu np. opis, dane techniczne, w zestawie itd. Wygląda to tak:

Chciałbym żeby po wklejeniu tej ramki kod automatycznie wymuszał przerwanie linii w miejscach zaznaczonych na obrazku.

Mimo, że w edytorze wygląda to tak:

To linia się nie łamie… Oto kod tej ramki:

aas Opis produktu

http://wklej.org/id/3047005/

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję!

Strzelam w ciemno:

display: inline-block;

dla ramki.

W SOTESHOP były podobne problemy, darowałem sobie wstawianie opisu za pomocą graficznego edytora na backendzie i przełączałem się do trybu edycji RAW (HTML).
Poza tym edytor generuje masę niepotrzebnego “blobu” kodzie (co widać nawet w twojej wklejce - m. in. niepotrzebnie zagnieżdżone strong itp.)i wygląda to amatorsko bardzo.
W w.w. edytorze masz przycisk HTML, co umożliwia wstawianie kodu, który zapewni poprawne formatowanie.

A żeby usprawnić sobie pracę zrób szablony lokalnie na komputerze i jako edytora używaj programu Bluefish:
http://bluefish.openoffice.nl/download.html
Wystarczy nauczyć się skrótów klawiszowych, a formatowanie staje się ekstremalnie łatwe i przyjemne za sprawą dopełniania składni i sprawdzania pisowni.
Nie musisz umieć formatowania html - wystarczy używać dostępnych w programie pasków/skrótów.
Jak utworzysz nowy dokument o rozszerzeniu HTML program przełączy się w odpowiedni tryb edycji.
Taki kod możesz bezpośrednio kopiować z programu i za pomocą funkcji HTML z edytora w sklepie wstawiać, a wszystko będzie poprawnie wyglądać.

Fizyda,

Niestety nie pomogło ;\

Domker,
Dziękuje, pobawiłem się tym programem troszkę, niestety nawet jak nawalę mu
, w edytorze wygląda wszystko ładnie a później znów to samo się rypie. Zapiszę w edytorze, wchodzę do niego znów a program sam pomija znacznik br po słowach foto, opis itd.

Otwieram w przeglądarce plik z html (bez zdj, formatowania Polskiego itd) i słucha ładnie:

To jest naprawdę frustrujące bo chciałem żeby fajnie to wyglądało a wychodzi do kitu jak ten tekst skleja się z ramkami! grrr

W kodzie to wygląda tak:

Oczywiście nie dodaje pełnej składni html, bo szablon sam sobie ją narzuca. Opis jest tylko częścią strony. Od razu mowię że pisałem do nich wiele razy jednak otrzymałem tylko odp: “dziękujemy za wszelkie sugestie” :disappointed_relieved:

Działa dopiero jak wrzucę twardą spację raz albo dwa w edytorze. Jednak to tez nie jest do końca skuteczne i muszę klikać po kilka razy niejednokrotnie co jest uciążliwe, jak przede mną do dodania z 1000 produktów…

Widzę, że masz ten sam badziewny edytor na backendzie (TinyMCE), co w SOTESHOP.

Ja zmodyfikowałem kod edytora w SOTESHOP, żeby domyślnie wstawiać opis w HTML.
Modyfikacja plików bazowych SOTESHOP była wbrew licencji, ale zgłoszenia olewali.

Cały bajzel w kodzie opisu powodował edytor TinyMCE, dlatego zmieniłem mu w JS, aby przy wczytywaniu wywoływana została funkcja, która powoduje bezpośrednie otwarcie edytora w trybie HTML. Problem powoduje sam podgląd w normalnym trybie edycji i po zapisie już kod jest “popsuty”.
Także zmiana, że tryb HTML jest wymuszany na starcie naprawia ten denerwujący błąd.

Korekta zachowania TinyMCE jest banalnie prosta i sprowadza się do zamiany miejscami wywołań 2 funkcji w IF’ach.