Witajcie,
Probuje zrobic skrypt, za pomoca ktorego byglbym wykonac prosty backup zawartosci folderu A do B lub calego folderu w inne miejsce lecz przy uzyciu komendy xcopy czy copy*.* skryp tworzy za kazdym razem jego kopie w tym samym miejscu, nadpisujac juz stworzony backup. Zastanawiam sie w jaki sposob mozna by wykonac podoby skrypt aby za kazdym razem tworzyl folder np. z data i godzina a w nim dopiero jego zawarosc. Bylby w staanie ktos mi pomoc?
Ja się pytam autora pytania a nie Ciebie Ciekawi mnie, czy to jest zadanie ze szkoły, czy konkretne użycie. Jak konkretne użycie to nie bierze się skryptu, który nie wie się jak działa i czy dobrze wykonał, tylko kawałek prostego oprogramowania, np. Cobian Backup ( https://www.cobiansoft.com )
Ale autor napisał wyraźnie, o co mu chodzi. Ja tylko Ci na to zwróciłem uwagę, po czym dodałem parę słów od siebie.
Co do drugiej części Twojego wpisu,
to będę polemizował.
Kiedy Autor przegryzie się już przez te tajemnicze komendy, to będzie doskonale wiedział co dzieje się z jego danymi.
W przypadku obcego oprogramowania będzie mógł tylko ufać, że program robi to i tylko to, co deklaruje.
Oczywiście to kwestia osobistych preferencji. Ja zawsze wolałem stosować narzędzia proste, nad którymi miałem pełną kontrolę, a do tego niezabierające zbyt wiele miejsca na dysku.
Aby wykonać postawione przez Autora zadanie, nie trzeba wielomegabajtowych kombajnów o nieznanym kodzie, wymagających nie wiadomo jakich bibliotek i do tego śmiecących w rejestrze.
Też uważam, że najlepsze do tego pod windowsem będzie robocopy
plus jeżeli chcesz tworzyć foldery datowane no to masz jak napisał januszek
zmienną czy pseudozmienną %date% która zawsze ma wartość aktualnego dnia czyli rrrr-mm-dd (np. 2021-07-03)
ale powinno wystarczyć coś w stylu
mkdir %date%
xcopy A %date%
chyba, że byś operacje wykonywał o północy czy coś