Prosty w obsłudze sklep internetowy

Muszę wykonać na szybko sklep internetowy, więc odpada własnoręczne pisanie, sklep musi być prosty w obsłudze, nie interesują mnie rozwiązania bez dostępu do kodu źródłowego.

Zastanawiam się nad WooCommerce, Quick.Cart z żadnym z nich nie miałem jeszcze do czynienia, możecie powiedzieć mi coś więcej na ich temat? Lub polecić coś jeszcze? Presta od pada, konfiguracja jest zbyt mało intuicyjna, osCommerce też bo to tragedia pod każdym względem.

Witaj.

A ja polecam Ci Prestashop, sam osobiście nie jestem programistą, ale sklep nauczyłem się obsługiwać w ciągu tygodnia, ze sklepem dostajesz masę pluginów, w tym jeśli dobrze pamiętam ten od PayU, w sieci jest masa tutoriali i wyjaśnień, oczywiście możesz dokupić płatną skórkę, wszystko jest proste, oczywiście dobrze jest mieć przy sobie programistę przynajmniej w razie kłopotów tak jak w firmie której pracuję, ale sklep który administruję to w dodatku multistore, czyli na jednej platformie Prestashop mam dwa sklepy, Inststalcja jest prosta, ale jeśli boisz się tego i chcesz maksymalnej prostoty, weź sobie sklep z Home.pl link: https://home.pl/sklepy-internetowe uwierz mi to fajna oferta. 

Komercyjny czy darmowy?

Jak komercyjny to polecam choćby wynajem sklepu BestSeller firmy InfoSerwis (jakoś 99zł netto mc), w tym jest hosting, aktualizacje, pomoc techniczna, możliwa rozbudowa o każdą wymarzoną funkcję (8/10 sklepów zamyka się na to). Jak darmowy to popieram, że PrestaShop trąci średnią intuicyjnością, ale chyba najwięcej modułów do niego (niekoniecznie darmowych). Minusem Presty jak dla mnie, użytkownika nietechniczniego, co nie napisze sobie modułów sam jest to, że goły sklep może sprzedawać, ale aby miało to ręce i nogi trzeba obkuć się w moduły, więc rozrachunek jest taki, że bierzesz sklep w wynajem z InfoSerwisu czy czegoś innego i masz lecz płatny, lub bierzez Prestę darmową, ale wiele konkretnych modułów jest płatnych, także i tu pieniądze są w grze i tu :wink:

ja polecam shoper.pl z tej racji, że ma dosyć zaawansowane API co pozwala na bezgraniczną integrację z wszelkimi systemami wymiany danych

No nic ciekawego mi nie doradziliście, być może dlatego że nie ma sensownych alternatyw. Tak jak już pisałem Presta odpada, bo klient to nieogar, a ja miałem z nią wielokrotnie do czynienia i jakoś również nie przepadam. Nie interesuje mnie również oferta uzależniająca mnie od jednego jedynie słusznego dostawcy typu shoper.

Nikt nie używał Quick.Cart?

Ja mimo wszystko polecam sklep na Home.pl

Drogo i uzależnienie się od jednego dostawcy, nie dzięki.

hehe a ty chcesz wszystko za darmo, idealnie napisane, opensource i jeszcze tak proste żebyś opanował w 1 dzień. Powodzenia.

W sumie to już wybrałem, WooCommerce przyjemnie się robi do tego skórki i dodaje nowe możliwości. Tylko pewnie za jakiś czas zacznie się chaos jak to na Wordpressie.

joomla hosting

Jeśli to ma być mały koszyk, a więcej treści dodanych (wytyczne, opisy, podsumowania, niusy) rozważ virtuemart + joomla.

Joomla na pewno odpada, nigdy z własnej woli nic na tym nie postawię.

Ta stronajest na joomli i jakoś wolna nie jest.

A czy ja mówię to tym że jest wolna? Poza tym prędkość działania w dużej mierze zależna jest od hostingu. Joomla jest tragiczna zarówno od strony panelu admina, który jest nieintuicyjny, a pluginy jeszcze bardziej pogłębiają ten stan. Od strony kodu również nie wygląda to najlepiej proste rzeczy rozwiązywane są od dupy strony.

Z darmowych  pod WordPressa też poleciłbym WooCommerce, ma polski interfejs, jak czegoś brakuje, to można dotłumaczyć. Skórki też można znaleźć dość łatwo.

Minusem jest to, że gdy chce się uruchomić płatności DotPay czy PayU, to należy dokupić odpowiednią wtyczkę, ale nie jest to jakiś duży koszt.