Prosty, własny CMS do portfolio / Wybór bazy / MySQL czy XML


(Ijon Tichy) #1

Witam!

Przymierzam się do "liftingu" swojego bardzo starego portfolio [http://maciejbob.republika.pl/].

Nowe będzie na serwerze z obsługą PHP (5.2.13) i MySQL (4.1.22). Nie jestem biegły w językach skryptowych więc chciałbym się ich nauczyć podczas tej pracy.

Założenie jest takie:

  • grafika, minatury i opisy w jednym katalogu (max. ok. 100 grafik)

  • skrypt czytający zawartość katalogu i podstawiający do bazy danych mysql (lub pliku xml)

  • przykładowa zawartość katalogu:

-


(Grzesie K) #2

O ile jesteś wytrwały to przy pomocy internetu można nauczyć się wszystkiego. Wiem to z własnego doświadczenia.

,,Czytanie" katalogu to nie problem ale wygodniej będzie założyć 2 katalogi na miniatury i na pełno wymiarowe aby nei tracić czasu na rozpoznawanie nazwy pliku. Korzystanie z pliku xml jest niewygodne i powolne w stosunku do MySQL.

Flash ma chyba możliwość ładowanie plików (podstron). Nie znam się na falshu gdyż zdecydowanie wolę jQuery lub inne biblioteki js w których można w większości przypadków dorówność flash.

Actionscript...? Coś si się chyba pomyliło :slight_smile: PHP i SQL. jQuery to js więc nie ma nic wspólnego z bazą danych- tym zajmie się php.

Co do wersji html to zależy wyłącznie od tego co chcesz osiągnąć.

Nie wiem jak długo pisałeś tego posta :wink:

A'propos, nie wiem czy pytasz o program czy o język. Program to jakiś edytor dla programistów np. Notepad++, język...? Pisałem już wyżej.


(Ijon Tichy) #3

Dzięki za szybką reakcję!

Z actionscriptem chodziło mi o to, która z wersji (2.0 czy 3.0) z czym lepiej współpracuje (socketxml czy mysql).

To, że jqwery to biblioteka js wiem oraz że to php będzie czytało bazę (wciąż nie wiadomo jaką), pytałem o język w jakim napisać taki skrypt.

Mam Apache na domowym i mogę na docelowy serwer wysłać wynik działania skryptu a nie sam skrypt.

Oczywiście Notepad++ dla "harcorowców" i żadnych gotowców (co najwyżej "agresywna inspiracja" :slight_smile:

Bardzo wstępny szkic portfolio (bez bazy) jest tu [http://pixis.nsx.pl/]


(Info) #4

Ja polecam Ci prosty, zupełnie darmowy CMS Drupal.

Jeśli w przyszłości będziesz chciał rozbudować stronę bez problemu możesz to zrobić. Nie musisz znać się zupełnie na programowaniu.

Tutaj jest powiedziane dlaczego warto używać właśnie tego CMSa. W Twoim przypadku proste portfolio też warto zrobić w tym CMSie.

http://euniwerek.pl/blog/ktory-cms-wybrac-do-budowy-dochodowej-strony-www


(Ijon Tichy) #5

Witam raz jeszce - widzę, że publika już wstała :slight_smile:

Może jeszcze prościej wyjaśnię o co mi chodzi (niechciałbym zamieniać tego posta w prywatny blog).

Użycie Drupala, Joomli, wtyczek Fantastico i innych - kliknij tu - kliknij tam - bajerów nie wchodzi w grę.

Nie jestem koderem (ale nie jestem też kompletnym przygłupem), raczej "bardzo ciężko doświadczonym" użytkownikiem.

Pierwszy "PC": ZX-81 Spectrum; pierwsze "programowanie" na "Odra 1305" (mam już swoje lata).

Chciałbym się troszkę podszkolić w js, php i as (pewno z tego nie wyżywię rodziny),

ale - jak mawiała klasyczka - lepiej umieć "...cośtam-cośtam..." niż nie umieć.

Problem jest zawsze ten sam - i po to są komptery:

Jak to zrobić - żeby się nie narobić?

Pomysł polegał na tym:

katalog (i podkatalogi?) ->

lista zawartości katalogu (.txt) ->

wstawienie (do pliku .txt) deklaracji DTD i znaczników (i zamiana na .xml) ->

odczyt przez php ->

przesłanie do js (jquery) ->

wyświetlenie w przeglądarce

lub dla flash'a:

...

odczyt przez php ->

przesłanie do as (socketxml) ->

konstrukcja obiektu ->

wstawienie obiektu do flaka (jak mawiają fachowcy)

Czy da radę tak zrobić? A jeśli nie, to dlaczego? Może nie warto? Może lepiej wszystko wklepać ręcznie do mysql?

Jakieś pułapki po drodze? Chciałbym to zrobić raz a dobrze i zająć się kolorami odwiedzonych linków;

czy morelowy na pistacjowym, a może indygo na ecruie ale zato bold-italic :slight_smile:


(Drobok) #6

Nie warto robić xml'a jak już ktoś wcześniej napisał. Robisz proste listowanie folderu, możesz to zrobić jak byś chciał. Btw nie lepiej zrobić upload ? Np wrzucasz plik + opis, a on ci zrobi miniaturkę, doda opis i link do miniaturki do bazy danych. A skrypt z strony tylko by wyświetlał te dane z mysql'a.

Ew możesz tylko listować, z tym że wymagało by to od ciebie dwóch plików, opisu + samego zdjęcia. A co do flasha to powiem tylko, że jest ciężki i nie kalkuluje się go używać ;]