Witam kupiłem zasilacz Tagan i mam prośbe nie wim co to jest?
Po co to jest, ja myśle że to do pracy wentylatorów ale nie jestem pewny. I prosze osoby które mają taki sprzet o wytłumaczenie bo w instrukcji nie ma.
Witam kupiłem zasilacz Tagan i mam prośbe nie wim co to jest?
Po co to jest, ja myśle że to do pracy wentylatorów ale nie jestem pewny. I prosze osoby które mają taki sprzet o wytłumaczenie bo w instrukcji nie ma.
Tak, to sluzy do zmiany predkosci pracy wentylatorow.
Dokładnie tak, jak myślisz.
Jest to przełącznik zakresu obrotów wentylatora.
Normal zapewnia cichą pracę, a Turbo lepsze chłodzenie.
Jeśli zestaw nie obciąża zasilacza więcej niż w 75% mocy skutecznej, to możesz ustawić Normal.
Jeśli obciąza więcej niż 75%, to wówczas lepiej dla bezpieczeństwa zasilacza ustawić Turbo.
Tylko co to znaczy “Jeśli zestaw nie obciąża zasilacza więcej niż w 75% mocy skutecznej, to możesz ustawić Normal.”
Co to jest moc skuteczna i jak to spawdzić?
A jakiej jest mocy twoj zasilacz i jakie ma natezenia na konkretnych 12V??
No to prosze:
natężenie przy napięciu +3.3V 24 A
natężenie przy napięciu +5V 24 A
natężenie przy napięciu +12V1 20 A
natężenie przy napięciu +12V2 20 A
natężenie przy napięciu -12V 0,8 A
natężenie przy napięciu +5VSB 3 A
Poniżej łącze do strony producenta bardzo dobrych zasilaczy, na której są podane przykładowe obciążenia zasilaczy w przykładowych konfiguracjach:
Adam16, spokojnie puscisz go na normal i bedzie chodzil cicho, milo i stabilnie ;]
:shock: CO WY TU WYPISUJECIE! :shock:
TAGAN jest wyposażony w system TSCT (Tagan Silence Control Technology), której zadaniem jest dostosowanie prędkości obrotowej wentylatorów do temperatury panującej we wnętrzu zasilacza. Wentylatory mają przyśpieszać dopiero gdy obciążenie systemu wzrasta powyżej 75%. Nic nie trzeba przestawiać!
Odnośnie przełącznika “Turbo” pozwala on połączyć kilka linii +12V w jedną mocniejszą (na przykład w modelu 900W, jego 6 linii 20A można przekształcić w jedną o obciążalności 70A, w modelach 400W i 500W 2 linie +12V w jedna 20A). Przydatne, jeżeli chcemy pobawić się w ekstremalne pokręcanie.
btw. TAGAN właśnie taki jest :mrgreen:
To ja mam ustawić na normal czy turbo bo już zbaraniałem #-o :o
Zostaw na normal