Proszę o pomoc - uruchomienie Mandriva 2006


(Superwojtek2) #1

Siema, jestem nowy na forum i także w pojęciu o linuxie, pobrałem wersję Linux Mandriva Free 2006 na 3 płytach i ładnie sobie zainstalowałem, potem restart komputera i mam na ekranie takiego pingwinka i 3 pozycje do wyboru, wybieram pierwszą - linux, czekam chwilkę i włącza mi się ekran, i napisane mam:

localhost: co u mam wpisać ?

password: wiem ze jakieś hasło, ale jakie i z kąd to niewiem

nie wiem czy coś sknociłem czy coś ale nie mogę wejść na pulpit ( wogule do grafiki nie mogę się dostać ), czy to normalne, czy coś mam zrobić ? prosze o pomoc


(Mztswk) #2

Nazwe użytkownika którą podałeś przy instalacji

Hasło które podałeś przy instalacji

Jak już się zalogujesz to "startx"


(Superwojtek2) #3

nazwę używtkownika wpisałem i pisało mi incorrect a password nie da się wpisać, miga mi kreska na dole i nic nie da się wpisać


(Mztswk) #4

Albo podajesz złą nazwę użytkownika albo hasło.

Przypomnij sobie.


(Sawyer47) #5

co do hasła -nie wyświetla, ale ty je tam wpisujesz, po prostu się nie pojawia na ekranie.


(Superwojtek2) #6

aha hasło się nie pojawia, ok ale i tak wpisywałem też i było źle, czy są jakieś inne sposoby aby to naprawić i mam teraz Xp, czy mogę na drygiej partycji zainstalować mandrive ?


(Mztswk) #7

Są.

Zaloguj się jako root (hasło chyba pamiętasz, jak nie to nic nie pomoże).

Wpisz

passwd [użytkownik dla którego zmieniasz hasło]

Wpisz nowe hasło i zapamiętaj albo zapisz :wink:


(Superwojtek2) #8

ok spoko, zapamiętam to sobie,

ale pojawił się kolejny problem,

włączam komputer i pokazuje mi coś takiego:

L 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04 04_

i tyle gdzie " _ " miga cały czas i nie wiem co mam zrobić,

nie mogę dojśc do grafiki, bo to mi się pokazuje odrazu po włączeniu komputera, macie jakieś pomysły jak to zrobić żeby wejść do grafiki ?? proszę o pomoc


(Sawyer47) #9

o miałem taki problem tyle, że ja miałem chyba 09 09 ;] Chyba popsułeś LILO... musisz wgrać nowe LILO albo Ntldr albo zupełnie sformatować partycje.... Zależy jakie masz inne systemy na tym dysku, jakie masz partycje itp... Powiedz jakie masz dyski, partycje i co na nich jest.


(Superwojtek2) #10

mam jeszcze system XP i mam 3 partycje

C - Xp

D - pusta

E - pusta

przy instalacji linux sam wybrał partycje a potem ten vbłąd to co mam zrobić napiszcie bo mnie szlag trafi bez kompa


(Sawyer47) #11

No to musisz wgrać NT OS Loader na nowo (Bootloader Windowsa)... musi być gdzieś na forum lub w Google o tym...


(K Lm) #12

też mam Mandrive obok XP.Działa.najprościej będzie chyba jeszcze raz zainstalować Mandrive,przynajmniej ja tak robiłem jak byłem całkiem zielony.Instalator cię poprowadzi, zapamiętaj tylko hasła..........pozdr