Proszę o pomoc w skonfigurowaniu e-mule


(Binita) #1

Witam!

Bardzo proszę o pomoc w skonfigurowaniu e-mule.

Mam stałe łącze-kablówka 256.

Moje wczorajsze wyniki na http://www.numion.com to:

download speed: 218 kilobit/s

upload speed: 70 kilobit/s

dzisiejsze:

Download speed: not measured

Upload speed: not measured

kilobit/sec (kilobyte/sec)

Surfspeed inside Poland: 37.53 (4.69) 29%

Surfspeed average (worldwide): 15.00 (1.87) 13%

Surfspeed outside Poland: 11.10 (1.38 ) 10%

Latency: not measured

Z góry dziękuję za pomoc!


(adam9870) #2

Poczytaj te tematy:

:arrow: eMule FAQ

:arrow: Oprogramowanie P2P - Zestawienie

Jest w nich sporo informacji które myślę, że Ci pomogą odpowiednio skonfigurować eMule :wink:


(Binita) #3

To akurat już przeglądnęłam wcześniej i skonfigurowałam zgodnie z tym co tam napisano. Ale mimo wszystko są tam tylko ogólne wskazówki.A e- mule działa najlepiej jak się go dostosuje do własnego komputera i łącza...

Złączono Posta : 31.07.2006 (Pon) 0:23

Ściślej chciałabym sprawdzić moją konfigurację z tą właściwą..


(_nikt_) #4

Agnieszko , eMule wymaga naprawdę minimalnej ilości konfigurowania , za to sporo cierpliwości na początku. Oto parę wskazówek :

  • dla Twojego łacza ustaw w parametrach łącza możliwości pobierania na 32 , wysyłania na 10 ( w kB/s)

  • również w parametrach łącza ustaw limit źródeł na plik 600 i limit połączeń na 1200 ( jeśli masz winME lub win98 to ilość połączeń na 100 , limit źródeł na 400)

  • pobieraj jednocześnie od kilku do kilkunastu plików ( 15 to optimum) , pozwoli to najlepiej wykorzystać łącze , gdyż w przypadku pojedyńczych plików rzadko do tego dochodzi - oczywiście nie należy popadać w przesadę zbyt duża ilość jednocześnie pobieranych plików wymaga obsługi tak dużej ilości połączeń , że łącze się "zapcha" i wydajność programu poważnie się obniży. Patrz na ogólną ilość źródeł jaką mają wszystkie pobierane przez Ciebie pliki , jeśli liczba ta nie przekracza 2500 to wszystko powinno być w porządku.

  • sprawdź czy masz HighId (zakładka serwery - okienko moje info , patrz na informacje o sieci ed2k) , jeśli nie , upewnij się że eMule jest przepuszczony w firewallu ( trzeba w nim stworzyć regulkę odblokowującą bądź całkowicie program bądź przydzielającą mu 2 porty , jeden dla protokołu TCP i jeden dla UDP , takie jakie masz ustawione w parametrach łącza , domyślne to 4662 i 4672 ale mogą być dowolne z zakresu 1000 - 50000 ). Jeżeli Twoje porty są blokowane przez operatora kablówki , skontaktuj się z administratorem i poproś o przekierowanie 2 portów ( potem sobie je wpiszesz w parametrach łącza ) , lub poproś o zewnętrzny adres IP - HighId oznacza większą ilość dostępnych źródeł ale nie jest konieczne dla funkcjonowania programu

  • ustawiaj priorytet wysyłania pobieranym przez Ciebie plikom na release ( ustawiasz przez prawoklik na plik w zakładce pliki pod priorytetem , plik ukaże się tam kiedy pobierzesz co najmniej 1 jego część czyli zwykle 9,28mb) , dzięki temu zarobisz kredyty (przyśpieszające postęp w kolejce) u osób u których faktycznie Ci się przydadzą

  • pozwalaj mułkowi pracować jak najdłużej bo to najlepiej wpływa na jego efektywność (optimum 24/7 :slight_smile: )

I jeszcze porady niezwiązane z samym ściąganiem :

  • korzystaj tylko z listy serwerów spod adresu http://corpo.free.fr/server.met , przed jej użyciem skasuj wszystkie serwery z listy i zablokuj wszystkie opcje automatycznej aktualizacji w ustawienia -> serwery

  • używaj filtra IP , adres aktualizacji (jeden z wielu dostępnych) znajdziesz tu , po skopiowaniu linka , wklejasz go w ustawienia ->bezpieczeństwo i klikasz na aktualizuj

  • również w ustawienia -> bezpieczeństwo wybierz "tylko od znajomych" co zabezpieczy Cię przed spamem w wiadomościach

  • folder z aktualnie pobieranymi plikami (Temp) powinien znajdować się na dysku innym niż systemowy , pamiętaj że zawsze możesz go przenieść i potem wskazać programowi gdzie go szukać w ustawienia -> foldery

  • w ustawienia -> pliki znajdziesz opcję "widzą moje pliki" , zaznacz "nikt" , dzięki temu nikt nie może przeglądać listy udostępnionych przez Ciebie plików co nie znaczy że nie można ich ściągać , chodzi tylko o pokazywanie ich wszystkich na żądanie

Na początek powinno wystarczyć , życzę wysokich transferów :wink:


(Binita) #5

hej!

Dzięki za wszystkie wskazówki! Wielu z nich nie było na podrzucanych mi stronkach.

Ustawiłam e -mule tak jak podałas/es ale mam wrażenie że jak miałam skonfigurowaną: możliwości pobierania 96 i wysyłania 16(reszta tak samo) to prędkośći są wyższe i ściąga się więcej plików. Czy tak jest więc lepiej?

podaje dodatkowo dziśiejsze wyniki z http://www.numion.com:

kilobit/sec (kilobyte/sec)

Download speed: 89.33 11.16 40%

Upload speed: 64.33 8.04 90%

Surfspeed inside Poland: 14.15 (1.76) 11%

Surfspeed average (worldwide): 19.63 (2.45) 17%

Surfspeed outside Poland: 25.12 (3.14) 23%

Latency: 7008 milliseconds

Mam jeszcze pytania:

-Za pomocą jakiego programu moge otworzyc ten plik?( http://corpo.free.fr/server.met)

-Mam skopipowac ten link :http://www2.openmedia.info:8080/p27.html czy jakiś z tabelki na tej stronie?(NIE MAM PRZYCISKU AKTUALIZUJ mam tylko load).

serdeczne dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.


(_nikt_) #6

Z adresu do listy serwerów możesz skorzystać w dwojaki sposób :

-albo wklejasz link do emule , miejsce do wklejania jest w zakładce serwery w polu "aktualizuj plik serwer.met z url"

-albo wklejasz link do przeglądarki i ściągasz server.met ręcznie , a następnie (przy wyłączonym mułku) wrzucasz go do folderu emule/config i po starcie eMule załaduje go automatycznie

Nie zapomnij o wyczyszczeniu listy i zablokowaniu automatycznej aktualizacji przed użyciem pliku z czystą listą.

Ustawianie prędkości wyższych od faktycznie możłiwych nic pozytywnego nie daje ( jedyny wyjątek to sieci lan , gdzie często w sytuacji niewykorzystania pełni łącza przez innych użytkowników prędkość może przekroczyć to za ile się płaci - w kablówkach z reguły jest to ustawiane "na sztywno) , a wręcz może pogorszyć pracę eMule gdyż próbuje on dysponować zasobami których faktycznie nie posiada i w efekcie "szarpie się". Prędkości które Ci podałem są właściwe dla Twojego łącza które zapewne jest asymetrycznym 256/128 kb/s czyli 32/16 kB/s , zmniejszenie prędkości wysyłania w stosunku do faktycznych możliwości jest celowe i ma za zadanie obniżyć tzw. narzut czyli ruch poza samymi przesyłanymi plikami ( pakiety potwierdzeń , synchronizacji i inny ruch o charakterze informacyjnym) , pełne wysyłanie powoduje że nie zawsze można osiągnąć pełne ściąganie i stąd podane przeze mnie 10 kB/s .

Co do linka do adresu filtra to faktycznie znajdziesz go na podanej przeze mnie stronie w 2 wersjach :

http://www2.openmedia.info:8080/files/? ... er.dat.zip (normalny)

http://www2.openmedia.info:8080/files/? ... ll.dat.zip (rozszerzony)

Ten plik również możesz ściągnąć ręcznie , w takim przypadku umieszczasz go również w emule/config

Rolą filtra IP jest blokowanie potencjalnie niebezpiecznych bądź błędnych adresów internetowych , więc wskazane jest jego stosowanie.

Efekty działania filtra można obserwować ( po jakimś czasie pracy eMule) w narzędzia -> filtr IP

Jeśli nie masz ustawionego języka polskiego , możesz to zrobić w preferences -> general -> language i tam znajdziesz polski ( a propos tego "load" choć możliwe że mój modzik cuś tam ma inaczej )

Kiedy już opanujesz podstawy , nie krępuj się i pytaj o to czego nie wiesz , ale przede wszystkim zachęcam do przeczytania pomocy zawartej na stronie http://www.emule-project.net , choć nie są tam poruszane wszystkie zagadnienia , informacji można znaleźć bardzo wiele i są one całkiem dokładne (choć troszkę przestarzałe)

Pozdrawiam


(Binita) #7

Nie radze sobie z tym.Móglbys mnie poprowadzić krokpo kroku, prosze... :slight_smile:

Mułek ściąga na prawde w niezłym tępie.... dzięki.

Pozdrawiam.


(_nikt_) #8

Faktycznie , są jakieś problemy z pobraniem filtra ze strony openmedia.

Skorzystaj z adresu alternatywnego : http://emulepawcio.sourceforge.net/nieuwe_site/Ipfilter_fakes/ipfilter.zip , który skopiuj do okienka zaznaczonego na screenie i kliknij na "load"

snap4ow0.png

Za kłopot przepraszam.


(Jacek Jako) #9

Podłączę się pod temat. Od tygodnia mam mułka i mam pytanie o podłączanie do serwera - czy ma jakieś znaczenie: ping, użytkownicy, maksymalna ilość użytkowników, pliki, preferenja, nieudana, statyczny, miękki limit plików, twardy limit plików, wersja, low ID czy pomijać te wartości.

serdeczne dzięki za wskazówkę


(Lost World) #10

_nikt_ czy te ustawienia , można zastosować pod neostrade 256 ? :wink:


(_nikt_) #11

Jak najbardziej

Najpierw napiszę do czego która wartość się odnosi :

  • ping , to czas podróży pakietu od Ciebie do serwera i vice versa - im mniej tym lepiej

  • użytkownicy , im więcej tym lepiej gdyż to oni w pierwszej kolejności są odpytywani o pliki i do nich masz niejako najszybszy dostęp

  • pliki , to ilość zindeksowanych przez serwer plików , samych plików na serwerze oczywiście nie ma , są u użytkowników , a serwer tylko "pamięta" gdzie ich szukać , im więcej tym lepiej

  • preferencja , tu określasz przez wybór między 3 wartościami w jakiej kolejności będziesz się próbował podłączać do kolejnych serwerów te z wysokim priorytetem są wypróbowywane jako pierwszy , jeśli do żadnego się nie uda podłączyć to następne lecą te z normalnym itd.... Preferencja nie ma znaczenia jeśli wybierzesz łączenie się tylko ze statycznymi serwerami (sam tworzysz ich listę i tylko w jej ramach preferencja będzie brana pod uwagę jeśli używasz opcji łączenia (automatycznego) tylko z serwerami statycznymi)

  • statyczny , serwer dodany do specjalnej listy przez usera , nie da się ich skasować (tzn. po skasowaniu wrócą z pierwszym restartem) , są przechowywane w pliku staticservers.dat , generalnie dodaje się do niej zaufane , dobre serwery.

-limit plików oznacza ilość udostępnionych plików akceptowany przez serwer , miękki sugerowana granica , twardy to ilość nieprzekraczalna , po jej osiągnięciu serwer Cię rozłączy (ponieważ duże ilości plików są dla serwerów olbrzymim obciążeniem , raczej zalecam udostępnianie mniejszej ilości plików (do 1000) ale za to o dobrej jakości , dobrym pomysłem jest pakowanie plików w archiwa)

-nieudana , ilość nieudanych prób połączenia - po przekroczeniu wartości wpisanej w ustawienia -> serwery , serwer jest kasowany z listy , jeśli w danej sesji nie udało się połączyć z danym serwerem będzie mieć szary kolor.

-wersja , numer wersji oprogramowania Lugdunum na którym działają serwery , powinna być najwyższa z dostępnych (ale to nie jest ekstremalnie ważne)

-low ID , limit userów z low ID , powyżej limitu serwer już ich nie wpuszcza gdyż są dużym obciążeniem

A teraz kiedy już wiadomo co do czego .... pojedź parę postów w górę i spójrz co radziłem Agnieszce i zrób to samo , niestety większość list serwerów łącznie z tą domyślną na starcie , jest pełnych fakeserverów które delikatnie mówiąc , nie są godne zaufania , podana przeze mnie jest czysta.

Spokojnie można ograniczyć się do serwów marki Donkeyserver 1-6

A tak przy okazji , jeśli działa Kad , można wcale nie używać serwerów i też będzie dobrze.

Jako ciekawostkę przywołam fakt że można obejść się bez jednego i drugiego i też ściągać ale to wyższa szkoła jazdy :lol:


(Jacek Jako) #12

Tak zrobiłem już tylko dodatkowe pytanie czy jak wkei się ten adres to tzeba z powrotem zaznaczyć aktualizuj listę serwerów podczas uruchamiania i aktualizuj listę serwerów przy podłączaniu i jak ustawić usuń serwer z listy po

....... nieudanych próbach.


(_nikt_) #13

dziobek3 chodzi o to żeby nie dodawało Ci automatycznie nowych serwerów z poza listy którą ściągasz przez podany wyżej link , wszystkie opcje aktualizacji powinieneś mieć wyłączone na stałe , ewentualnie możesz zostawić aktualizację na starcie , ale wtedy w ustawienia -> serwery kliknij na guzik list , otworzy się plik w notatniku , tam wklej http://corpo.free.fr/server.met i zapisz ( ctrl + s ) . W ten sposób na starcie , lista będzie się odświeżać , zalecam też dodanie Donkeyserverów do statycznej , tak na wszelki wypadek. Co do usuwania po nieudanych próbach to już jak Ci wygodnie , nie ma to kluczowego znaczenia.


(Jacek Jako) #14

_nikt_ dzięki za wskazówki były bardzo przydatne, ale wpadły mi do głowy następne pytania

- czy wszystkie udostępnione pliki mają mieć priorytet "release"

- co oznacza na dole zakładki Transfer "klientów w kolejce ......(......zabanowanych)

- też zakładka Transfer jak najedzie się myszką na nazwę pliku otwiera się okno i tam jest wiele informacji chodzi mi o żródła jest .....(użyteczne:.....;NNP:.....;A4AF:.....) co to oznacza

- i jak można zmienić domyślny odtwarzacz muzyki i wideo.


(_nikt_) #15

W żadnym wypadku , priorytet "release" służy do tego by ułatwić ściąganie jednych plików kosztem innych , działa to tak że osoba pytająca o plik z priorytetem "release" dostaje specjalny modyfikator przyśpieszający jej przesuwanie się w kolejce , jeśłi dasz wszystkim plikom taki priorytet - to tak jakbyś nie dał żadnemu bo przy wszystkich modyfikator będzie mieć tą samą wartość. Przy release chodzi o to żeby wysłać coś takim osobom od których z dużym prawdopodobieństwem sam będziesz coś ściągać - wtedy masz już kredyt i nie musisz tak długo czekać w kolejce , ot cały sekret.

Zabanowany klient dostaje modyfikator 0 do rankingu ( ranking służy do określania pozycji w kolejce więc mnożony przez 0 , równy jest 0 , w praktyce taka osoba nie może od Ciebie nic pobrać ) , dzieje się tak np. w sytuacji gdy klient wysyła zapytania o plik zbyt często ( standard to 30 min) co może mieć miejsce przy częstych restartach ( po odpaleniu programu odpytuje on dostępne źródła o plik) lub przy zatrzymywaniu i wznawianiu pliku ( to samo co wcześniej tylko w odniesieniu do pojedyńczego pliku ) - tak to wygląda przy orginalnym kliencie eMule (można dostać też bana za spam w wiadomościach od wersji 47a , warunkiem jest obecność wyrazu powtarzającego się w wiadomości , w filtrze w ustawienia -> bezpieczeństwo ) . W modach eMule można dostać bana za wersję programu , schemat zachowania , itp ... , niektóre mody pozwalają na kick / ban ręczny. Zbanowanego klienta można odbanować ręcznie z listy osób w kolejce do Ciebie ( tylko po co ? )

użyteczne to takie źródła które mają części pliku które potrzebujesz i chcesz ściągnąć

N o N eeded P arts czyli nie mają potrzebnych Ci części pliku

A4AF (Ask for another file) Zapytanie o inny plik - to osoby do których już ustawiłeś się w kolejce po jeden plik ( a można tylko po jeden do jednej osoby) więc przy innych plikach które chcesz od niej ściągnąć pokaże się w statusie A4AF

W eMule , podajesz ścieżkę w ustawienia -> pliki , polecam VLC

W windows , Mój komputer , następnie w górnym pasku znajdź "narzędzia" , tam "opcje folderów" , tam "typy plików" i dla każdego rozszerzenia możesz tam ustalić domyślny program.


(Jacek Jako) #16

Myślałem że już koniec z moimi pytaniami ale mam jeszcze jedno pytanie chodzi mi o kolory pasków w zakładce plki czy to ma związek z udostępnieniem plików i czy ewentualnie można to jakoś zmienić.


(_nikt_) #17

Możesz nie przejmować się tymi kolorami jeśli posiadasz podstawową wersję eMule. Pokazują one tylko które części pliku masz udostępnione , a różnice w kolorach dotyczą plików pobranych częściowo ( ale z przynajmniej jedną zakończoną częścią bo inaczej wcale by ich nie było w zakładce pliki) i ukończonych / udostępnionych z innych folderów.

W przypadku modów z funkcją Spreadbar , kolory informują o tym ile razy poszczególna część została wysłana.

W przypadku modów z funkcją HideOS dającą możliwość udostępniania każdej części określoną ilość razy , a następnie jej blokowania do momentu gdy wszystkie inne części nie zostaną pobrane przynajmniej taką samą ilość razy - powyższa opcja będzie ilustrować działanie HideOS.

Te opcje stworzone zostały głównie pod kątem releaserów , którym szczególnie zależy na tym by wszystkie części udostępnianego pliku zostały wysłane co umożliwi ich redystrybucję i szybki wzrost liczby źródeł. Bez HideOS możliwa byłaby taka sytuacja , że wysyłana jest w kółko ta sama część.


(Jacek Jako) #18

Admin odblokował mi jeden port , dzięki temu mam nareszcie high ID i mam kolejne pytania o kad tak to wygląda

czy KAD już prawidłowo działa, co oznaczają kolorowe ikonki. wykresy i informacje czy darować sobie to wszystko.

Przepraszam za dotychczasowe marudzenie mam nadzieje że to już będzie koniec

Jeszcze zapomniałem o serwerach czy jest ok


(_nikt_) #19

W opcjach serwerów zaznacz sobie bezpieczne podłączanie , uchroni Cie to przed sytuacją w której kilkukrotne anulowanie podłączania się do serwera da skutek w postaci czasowego bana i wciągnięcia na czarną listę - problem rzadko ma miejsce ale lepiej się zabezpieczyć choć podłączanie może trwać przez to minimalnie dłużej.

Listę masz ok , a przy serwerach więcej nie ma znaczenia , tym bardziej że masz high id. Pamiętaj że znaczenie serwerów jest tak naprawde marginalne i na dobrą sprawę można się bez nich obejść , większość źródeł na pliki pochodzi bowiem z wymiany źródeł między klientami , aczkolwiek należy mieć dostęp do przynajmniej jednej z dwóch sieci (kad lub ed2k) by zdobyć adresy pierwszych klientów z którymi się łączysz.

Kad Ci działa , i to nawet mimo braku otwartego portu ( z tego co piszesz ) co możesz uznać za w miarę szczęśliwe zrządzenie losu. Kolory przy kontaktach są graficznym odwzorowaniem ich typu , który z kolei oznacza jak często dany kontakt odpowiada na wysyłane do niego zapytania. Wykresy w zakładce Kad , nigdy nie były przeznaczone dla użytkownika ( jak cała zakładka zresztą tyle że zapomnieli jej usunąć , a teraz już wszyscy się przyzwyczaili ....) , jest to część procedury debugowania i informacje tam zawarte przydatne są jedynie dla developerów eMule , więc nie zaprzątaj sobie nimi głowy - to co ważne to status , u Ciebie jest otwarty czyli masz połączenia z węzłami sieci Kad bez żadnych przeszkód a o to właśnie chodzi.

Obie sieci umożliwiają wyszukiwanie plików przy pomocy własnych algorytmów , choć serwer przynosi z reguły więcej wyników to są pliki zindeksowane wyłącznie w sieci Kad.

Ps. proponuje usunąć linki do obrazków bo z ich treści wnioskuję , że zaraz znajdzie się jakiś obrońca moralności , który triumfalnie się przyczepi :wink:


(Donek90) #20

nikt jesteś zasypywany pytaniami, ale ty potrafisz na nie odpowiedzieć i ja ciebie za to pochwalam. Ja też mam takie małe pytanie:

-chce ściagnać pliki itp z http://www.osiolek.com/, ale na nie których serwerach użytkownicy moga nie mieć tego samego pliku np. ten sam film ale w innej nazwie (czy ja dobrze rozumuje czy nie?) przez to może sie wolniej ściagać???? Czy to ma jakieś znaczenie???

Jesli się mało jasno wyraziłem to postaram sie to lepiej opisać :wink: