Tak jak w temacie proszę o pomoc w ogarnięciu informacji z programu SiSoftware Sandra a mianowicie:
W zakładce HARDWARE w aplecie MAINBOARD w wierszu LOGICAL\ CHIPSET MEMORY BANKS w linijce MAXIMUM INSTALLABLE MEMORY pisze : 8 GB.
Czy to oznacza że mogę maxymalnie taką kostkę ramu wsadzić w tą płytę główną czy tylko będzie mi ta płytka obsługiwać max 8 GB ramu nawet jeśli wsadzę 16?
Oczywiście zakładamy że mam Win 7 Professional 64 bit
Ta sama sytuacja co wyżej tylko że, zamiast linijki “MAXIMUM INSTALLABLE MEMORY” mamy SUPPORTED MEMORY TYPES pisze tam : DIMM DDR2 i DDR3.
Czy to znaczy że mogę mieć różne rodzaje ramu na raz? Np. teraz mam 2 kostki po 2GB DDR2 i mogę teraz wsadzić jeszcze 2GB czy 4 GB w DDR3 i będzie działać?
Jeśli tak to jak się to przekłada na zachowanie komputera, wydajność, pobieranie prądu i takie tam.
Program diagnostyczny nie zawsze poda prawidłowe dane bo czasami dopasowuje parametry do podzespołów co nie zawsze musi się zgadzać. Tylko specyfikacja producenta wyjaśni szczegóły a w przypadku Gigabyte jest to dziecinnie proste - wystarczy to co podałeś w poprzednim poście wpisać w Google i najczęściej na pierwszym miejscu masz wynik.
Kurde mało mi to mówi ;/ ale to chyba działa tak ?
4 złącza 1.8V DIMM DDR2 obsługujące do 16 GB pamięci. Czyli po mojemu to jest ze tylko DDR2 i max do 16 GB pamięci ogolnej. Tzn nawet jak wsadze 4x po 8 Gb przykładowo dawało by mi 32 ale karta będzie widziała tylko 16?
Dwukanałowa obsługa pamięci - To nie mówi mi już kompletnie nic… Więc jeśli możesz wytłumaczyć to był bym wdzięczny
W moim ostatnim podpunkcie nr. 1 z tymi 8 GB to był tylko przykład. Napisałem tam wyżej że mam 2 x 2GB Ramu DDR2. Pytałem też czy mogę mieszać DDR2 z DDR3 i będzie chodzić ale to już chyba wiem.
Zadałem tylko pytanie, mogłeś odpowiedzieć po ludzku a nie się mądrzyć i w ogóle…
Nie zapominajmy że najlepsza odpowiedź jest:
krótka
zwięzła
na temat
Wiem że zaraz mi napisze ze Google nie gryzą, ale jak bym rozumiał wszystko w Google to bym tutaj nie zaglądał tak?
Tak samo jak z tym programem który jest w temacie. Nie rozumiałem więc napisałem. A kto pyta podobno nie błądzi, ale są ludzie którzy i tak zamiast normalnie pomóc wolą wytknąć Ci twoją niewiedze, od tak tylko żebyś się poczuł jeszcze bardziej niedouczony ;/
– Dodane 15.11.2012 (Cz) 0:13 –
Ale jak by nie było Dziękuje za odpowiedź i za to że tak szybko odpisywałeś. Już teraz wiem co i jak.