Czy jest możliwość dodania opcji listy zmian czyli change log’u a mianowicie listy jak zmieniał się program,sterownik,aktualizacja co ulepszono,poprawiono,dodano (alfa,beta,stabilna,rtm,wersja 1…testowa…itd). Często szukam np listy zmian nowych wersji przeglądarek i sprawdzam jakie nowe opcje umieścili programiści i czasami to ciężko znaleźć bo nie każdy program ma to dodane
Uważam że redakcja powinna śledzić zmiany w poszczególnych wersjach i podawać takie informacje jeśli są one istotne (widać to w opisach niektórych programów i mam nadzieję że nie wynika to z uprzywilejowanej ich pozycji).
Ale skoro już w temacie to dobrze by było jakby w przypadku wersji beta również pojawiały się informacje o najistotniejszych zmianach (lub krótkie info że wersja wnosi tylko drobne poprawki), zwłaszcza gdy jest skok numeracji wersji (przykładowo z 1.x na 2.x).
być może warto umieścić gdzieś na “karcie programu” w serwisie dodatkowy przycisk/zakładkę “zobacz historię/zmiany” gdzie albo:
otwierałaby się zewnętrzna strona producenta z listą zmian ( np. http://www.poikosoft.com/help/index.htm … istory.htm ) - adres strony zdefiniowany byłaby w bazie serwisu dobreprogramy podobnie jak bezpośredni link do instalki programu;
redaktorzy kopiowaliby tekst producenta o wprowadzonych przez niego zmianach i przetrzymywali cały opis zmian u siebie w serwisie dobreprogramy (tak jak tekst zawierający opis programu).
wg mnie pierwsza opcja byłaby lepsza ze względu na mniejszą ilość pracy ze strony redakcji jak i ze względu na to, że druga opcja zabierałaby dodatkowe miejsce w bazie danych wortalu
Ewentualnie rozwinięcie pierwszej opcji to dodanie owego odnośnika do listy zmian POD opisem programu, ale lepiej jest mu gdzieś lepsze miejsce zagospodarować, by nie musieć przewijać wzrokiem opisu programu
PS. Mam nadzieję, że Redakcja czasem przegląda ten dział w celu inspirowania się pomysłami czytelników/użytkowników