Proszek do drukarki laserowej

Witam. Czym różnią się proszki do tonerów różnych firm i modeli? przykładowo są aukcje z proszkiem do mojego tonera samsung ml-1710, a jeśli kupiłbym proszek np do tonerów drukarek hp to coś by się stało czy to po prostu chwyt sprzedawców że są różne proszki do konkretnych tonerów?

Być może różnią się lepkością, ale głowy nie dam.

Lepkością różnią się też oleje silnikowe w tej samej klasie np. 5w40 do różnych marek samochodów a okazuje się, że w większości jest to ten sam olej.

Znam jeszcze inne miejskie legendy na temat produktów typu proszki, piwo itd

Tak więc…

Trudno mówić o lepkości w przypadku proszku… to jest cecha dotycząca płynu, np oleju…

Proszki do drukarek laserowych potrafią znacząco różnić się składem i w przypadku użycia nieodpowiedniego mogą zapchać a nawet uszkodzić mechanizm drukujący.

Zawodowo spotkałem się z takim problemem w przypadku stosowania zamienników do urządzeń laserowych marki Panasonic - w jednym typie działały prawidłowo w innym nie.

Podstawowa różnica - to temperatura “robocza” oraz kształt “ziarenek”. Toner o niewłaściwych parametrach, może w najlepszym przypadku spowodować obniżoną jakość wydruku, w najgorszym - “załatwić” na amen cały tor transferowy - co zazwyczaj oznacza wymianę drukarki na nową.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Doczytałem jeszcze troszkę i już wiem że muszę zakupić odpowiedni proszek lu najlepiej cały toner. Pozdrawiam. Do zamknięcia…

Róźnicę w jakości wydruku ciężko zauważyć,tak naprawdę wszystko zależnie od wykonania samego tonera.Czy regenerujemy toner oryginalny czy zammienik,nie każdy oryginał można tak po prostu zasypać,występują chipy które zwykły user nie kupi.A odnośnie lepkości taka definicja nie występuje,toner po prostu nie zostanie utrwalony na kartce gdyż temperatura utrwalania może być za niska .Fakt drugi że wymuszanie wyższej temperatury (poprzez zdefiniowanie innego rodzaju użytego papieru)obniża żywotność materiałów eksploatacyjnych,szybsze zużycie tonera a także elementów takich jak Bęben.Odnośnie gramatury proszku to prawda też jest róźnica .