Automatyczne przekazywanie wiadomości POP w gmail mam wyłączone ale to co poniżej wklejam na obrazku było włączone. To też pozwala na dostęp do mojego Gmaila innym osobom i czytanie w nim wiadomości do mnie, czy chodzi tutaj o podpięte moje e-maile pomocnicze do kont google? Proszę o wyjaśnienie czy powinienem mieć tą opcję włączoną czy nie? Bo to przekazywanie POP rzecz jasna powinno być wyłączone i tak też mam
Przekazywanie POP nie zawsze musi być wyłączone, jeżeli korzystasz z klienta pocztowego za pomocą protokołu POP3 to powinno być włączone.
Jeżeli używasz IMAP to nie trzeba mieć tego włączonego.
Wszystko zależy od konfiguracji i potrzeb.
Jeżeli chcesz używać klienta poczty z za pomocą opcji przekazywania wiadomości przez IMAP to należy włączyć protokół IMAP.
Inaczej mówiąc - jeśli używasz jakiegoś oprogramowania zewnętrznego do obsługi poczty (np. Outlook, Thunderbird) wtedy potrzebujesz włączyć POP lub IMAP. I jeśli masz wybór to zawsze lepszym wyborem jest IMAP bo jest upraszczając bezpieczniejszy. Dziś trudno o klienta poczty nieobsługującego IMAP więc raczej wybór jest prosty.
Jeśli jednak nie używasz zewnętrznego klienta poczty, lecz korzystasz z maila tylko przez Gmail w przeglądarce lub jako aplikacji na telefonie, wtedy możesz zarówno IMAP jak I POP mieć wyłączone.
Chyba do samego przekazywania poczty, to raczej POP3 lub IMAP nie jest potrzebny.
W ogóle te opcje jakieś niejasne są.
Protokoły POP3 i IMAP służą właśnie do przekazywania poczty klientom pocztowym, z tym, że POP3 przekazuje całe wiadomości (z ewentualną opcją pozostawienia kopii na serwerze), a IMAP tylko nagłówki i w momencie otwarcia wiadomości jest cała pobierana, ale kopia zostaje na serwerze.
Samo przekazywanie poczty to inna sprawa i działa trochę jak przekierowanie.
Chyba, że się mylę, to wyprowadźcie mnie proszę z błędu
Tak zgadza się, też bym to tak rozumiał. Jednak różnice pomiędzy POP3 i IMAP są nieco większe niż opisałeś, a i to co opisałeś nie do końca jest zgodne z prawdą, chyba że jest to opis mocno uproszczony i uogólniony wtedy jest do zaakceptowania .
Ja nie wnikam i nie rozpisuję tutaj różnic pomiędzy protokołami bo uważam, że nie na tym ten temat miał polegać, a jak ktoś będzie zainteresowany to znajdzie bez problemu informacje w sieci na temat różnic pomiędzy nimi.
Dokładnie chciałem tylko nakreślić główną różnicę, wiem, że jest więcej szczegółowych różnic w działaniu tych protokołów.
To było, jak napisałeś, wielkie uproszczenie.
Czyli np jeśli mam podpięty do jednego adresu gmail e-maila z Outlooka jako pomocniczy to ten outlookowy przestanie na tym koncie działać i nie będzie spełniał funkcji pomocniczej ale ogólnie gmail będzie działal i się synchronizował?
Robię to bo chce jak najlepiej zabezpieczyc Gmaila ale jednocześnie nic nie popsuć, bo ktoś na jednym portalu zmienil mi hasło bo kiedyś poznał mój adres email i teraz nwm jakim cudem zresetował hasło skoro wylogowałem wszystkie sesje z konta Google, zmieniłem hasło i włączyłem ochronę dwuskładnikowe i zmienilem hasło na portalu
Zależy co rozumiesz przez pomocniczy adres email. Jeśli tak jak jak rozumiesz przez adres email który ma służyć do odzyskiwania konta gmail, to wtedy nie ma to żadnego związku z POP3 i IMAP. Jeśli coś innego masz na myśli przez pomocniczy adres email to wyjaśnij o co chodzi.
Chodzi o to żeby właśnie jakiekolwiek przekierowanie uniemożliwic, tylko mam podpięty do jednego adresu gmail adres z Outlooka więc pewnie przestanie działać jako pomocniczy tak? Ale poza tym gmail będzie normalnie działal?
To zastanowiłbym się czy aby na pewno jest to kwestia wycieku hasła z portalu, a nie przypadkiem kwestia tego, że masz jakiegoś keyloggera na komputerze/urządzeniu.
Przekierowanie maili z Adresu email A@gmail.com na B@outlook.com nie ma nic wspólnego z IMAP i POP3. To jest zupełnie inna funkcja i zupełnie inne protokoły. Coraz bardziej mam wrażenie że mylisz pojęcia. Przestań używać specjalistycznych pojęć które źle rozumiesz, a zacznij opisywać co chcesz zrobić, dlaczego i jaki efekt chciałbyś uzyskać.
Oki, chciałbym zrobić tak żeby wiadomości z Gmaila nie były zlosliwie przekierowywane nigdzie indziej z wyjątkiem adresów które mam podpięte jako pomocnicze
Ok, ale pomocniczy adres email nie służy do przekierowywania maili lecz do pomocy w odzyskiwaniu konta/hasła.
Czy obecnie kopie mailów, które otrzymujesz na gmail dostarczane są również do jakiś dodatkowych adresów email i jest to Twoje celowe i świadome działanie?
PS. Dla ułatwienia i klarowności. Owszem w ustawieniach gmail obok siebie jest opcja przekierowywanie wiadomości oraz ustawienia dla IMAP i POP3. Jednak pomimo iż jest to w jednej zakładce to nie ma wpływu na siebie i w sumie tylko IMAP i POP3 mają coś ze sobą wspólnego.
„Czy kopie mailów dostarczane są do dodatkowych adresów”
właśnie chciałem się upewnić czy poza moimi osobistymi adresami email nigdzie indziej nie są przekazywane bez mojej wiedzy i chyba wyjaśnia to pozycja w screenie na samej górze „przekazywanie dalej POP IMAP” że nie są, bo w pozycji dodaj email nie ma żadnego e-maila i te dwie opcje dotyczące pop są wyłączone więc jestem spokojny. Natomiast chodzi o IMAP, to że był włączony to oznacza że ktoś może przekazywać tą opcją e-maile na inny adres czy tylko to że może się zalogowac do innego klienta przy pomocy mojego adresu gmail?
„Pomocniczy adres” podawany na koncie GMail nie ma nic wspólnego z adresem do przekazywania dalej. Możesz oczywiście użyć do przekazywania dalej adresu podanego jako pomocniczy, ale jedna funkcjonanlność z drugą nie ma nic wspólnego.
Oki już rozumiem. To ostatnie pytanie. Jeśli wyłączę to IMAP to będę mógł się logować do konta Gmail zarówno przez przeglądarke jak i aplikacje gmail czy tylko przez przeglądarkę (używając oczywiście klienta gmail) ? Tak słyszałem od kolegi że tylko przez przeglądarkę, co chyba nie jest prawdą bo dalej jestem zalogowany na aplikacji gmail. I czy wiadomości gmail będą się synchronizowac na moich urządzeniach na adresie któremu wyłączę IMAP
Wyłączenie POP3 i IMAP powoduje że do poczty możesz dostać się tylko przez klienta webowego (przez przeglądarkę) lub oficjalną aplikację mobilną.
Myślenie kolegi jest słuszne bo w teorii wyłączenie IMAP i POP3 powoduje że klient poczty nie może pobrać wiadomości. Jednak dedykowane aplikacje w przypadku dużych firm świadczących usługi email nie używają tych protokołów lecz jakiś wewnętrznych firmowych. Dlatego wyłączenie IMAP i POP3 nie blokuje możliwości synchronizacji poczty z oficjalną aplikacją gmail.
Jako ciekawostkę dodam, że podobnie jest w przypadku Outlooka.
Większość nowoczesnych klientów poczty obsługuje uwierzytelnienie OAuth2 i wystarczy aplikacji potwierdzić dostęp.
Działa to wtedy na podobnej zasadzie jak oficjalny klient Gmail.
Bez względu, czy IMAP jest włączone, czy nie.
Jest to dużo bezpieczniejsze rozwiązanie niż połączenie przez IMAP + zwykłe hasło, bo tworzy ID do konkretnego klienta poczty.
Google też pozwala na tworzenie osobnych haseł dla starszych aplikacji nie obsługujących uwierzytelnienia dwuetapowego lub OAuth2, aby mogły np. uzyskać dostęp przez IMAP.
(https://myaccount.google.com/apppasswords)