Protokół TCP/IP nie jest włączony dla tego połączenia


(Falord) #1

Witam,

Mamy z kolegą następujący problem:

Asus A3000 model A3500L, chcieliśmy podłączyć laptopa do sieci. Kolega kupił tego laptopa na allegro i poprzedni sprzedawca zapewniał że laptop był cały czas podłączony do internetu i nie było z nim kłopotów. Na dzień dzisiejszy nie umiemy go podłączyć (sam mam dwa laptopy i nie miałem z nimi problemu a ten jakiś dziwny).

Mam w domu router bez zabezpieczeń to powinien chyba coś złapać a nie wykrywa sieci, może z kartą ma coś nie tak?

Pojawia się następujący komunikat:

afa0d2f643913e52m.jpg

Może ktoś miał taki problem i podpowie co z tym zrobić?

Cóż najbardziej błache problemy zabierają nam najwięcej energii :frowning:


(skrzek) #2

ale połączenie 1394 - to jest firewire, więc internet raczej tym połączeniem nie pojdzie :wink: musisz przez lokalne, którego ikonkę masz obok


(Falord) #3

próbowałem i nic nie działa, może coś nie tak robię?


(Bolo92) #4

Tutaj nawet nie masz połączenia odpowiadającego karcie bezprzewodowej(brak sterów albo karty).

Połączenie lokalne(kablem) ale o ile dobrze pamiętam to ten x czerwony na przewodach oznacza brak podłączonego kabla.


(Falord) #5

Proszę o inf. krok po kroku jak mam to zrobić?

Chciałbym aby ten komputer również mógł się połączyć z siecią bezprzewodowo jak moje komputery ale nie mam już pomysłu jak tą kartę włączyć. Próbowałem różnych możliwości.

Na moim laptopie też jest czerwony X

52ebae78e813d93bm.jpg


(MrAsusrp6) #6

(Falord) #7

jak ją mam zainstalować? menadżer urządzeń nie wykazuje błędów.


(Bolo92) #8

Pokazałbyś screena :stuck_out_tongue: bo mi się wydaje, że Ty mówisz, iż menadżer urządzeń nie pokazuje błędów co do karty sieciowej(Ethernet) a my mówimy o bezprzewodowej.

Co do laptopa to przecież jest połączona karta sieci bezprzewodowej, a X jest przy lokalnej(jak się nie używa to się wyłacza).


(Falord) #9

a może wkleję raport z everest?


(Bolo92) #10

To podaj to i to, mogłeś nie pytać tylko wkleić szybciej dla Ciebie ;]

Tylko raport wklej w znacznikach code.


(Falord) #11

http://wklej.org/id/53639/


(Bolo92) #12

Za diabła tu nie widzę karty bezprzewodowej :frowning: Ty ją w ogóle masz.

Start>uruchom>devmgmt.msc>otworzy Ci się menadżer urządzeń i sprawdź czy nie masz tam czegoś z wykrzyknikiem, jezeli masz to prawy przycisk myszy na tym>własciwości czy coś takiego>ostatnia zakładka>zmieniasz na identyfikator sprzętu i kopiujesz tam tą dziwną wartość :stuck_out_tongue: Po wklepaniu do google powinienem znaleźć coś o nazwie tej karcie o ile ona istnieje.

Windows jak widzę XP Home.


(Falord) #13

Mimo iż jej nie widać to wydaje mi się że jest, przy włączeniu laptopa świeci się przez kilkanaście sekund niebieska dioda, a później już tylko zielona.

W Menadżeże nic nie ma, ani znaków ? ani ! - czysto. Windows XP Home.

3480103a2e805411m.jpg


(Bolo92) #14

No to jak w karty sieciowe, są tylko dwie rzeczy(może być FireWire czyli IEEE 1394 i Realtek Ethernet) no to nie masz karty, a przynajmniej system jej nie widzi(powinien chociaż ten wykrzyknik(!) być, bo jak nie zna urządzenia(brak sterowników) to pisze jego nazwę(od czego jest, albo nieznane urządzenie).

Może spróbować ściągnąć dajmy Ubuntu 8.10 liveCD jest :slight_smile: Jak Ci zależy bardzo. Ten powinien wszystko wykryć, na liveCD Program>Akcesoria>Terminal>wpisz

lspci -nn

zapisz to do pliku na partycji windowsowej i wklej na forum.

No chyba, że poczekasz może ktoś ma inny pomysł jak "ją zobaczyć".


(MrAsusrp6) #15

Troszkę poszukałem i coś znalazłem.

To jest staruch :frowning:

-Procesor : Intel Pentium Celeron 1,60 Ghz

-Matryca 15' matowa - 1024*768 pixeli

-Napęd optyczny nagrywarka DVDRW +/-

-Dysk 40 GB

Pamięć RAM 248 MB

-sieć przewodowa LAN RJ45 10/100 Mbit/s

-port drukarki LPT

-4xUSB 2.0

Czytnik kart MMC SD MS

Port podczerwieni IRDA

wyjście słuchawkowe

wejście mikrofonowe

złącze optyczne

mikrofon

głośniczki stereo

modem

Raczej o wifi zapomnij niestety.


(Falord) #16

Ten "staruch" jak piszesz kiedyś był podłączony do sieci przez router, znajomy ma takiego samego laptopa tylko z innym prockiem i śmiga mu jak trzeba. Sprawdzaliśmy wszystkie ustawienia w biosie i są takie same tylko, że na tym kompie niebieska dioda ((I)) świeci się tylko dwa razy przez kilka sekund przy włączeniu i wyłączaniu laptopa.