Hej, chodzi mi ostatno po głowe aby zmniejszyć trochę komputer, bo obecna obudowa jest dla mnie za duża. Patrzalem troche na youtubie i wychodzi na to ze całkiem rozsądna jest obudowa np. Cooler Master MasterBox NR200 ale jestem otwarty na propozycje (super gdyby obudowa miała rączkę do przenoszenia, zależy mi na małej w miare ładnej obudowie cena nie gra do końca roli, ale żadne podświetlania rgb czy inne wodotryski mnei nie interesują). Mam jeden dysk M.2 PCIe NVMe kupiony w zeszłym roku więc jest ok, do tego bym dokupil 1x SSD z 1 albo 2 TB a dyski 3,5 cala bym wyrzucił.
Teraz mam dwa pomysły:
-
Wymiana całego komputera , tutaj największy mam dylemat z kartą graficzna bo ceny są zabójcze, ewentualnie myślałem zeby zostawić karte graficzna z obecnego kompa i najwyżej w przyszłości wymienić na coś lepszego, pytanie czy tak się da? jeśli chodzi o wejśćia te express
-
Wymienić tylko obudowa + płyte główna + zasilacz i dorzucić 16 gb ram zeby miec 32. Tak aby mieć w sumie obecnego kompa tylko w nowej mniejszej obudowie.
Nie wiem tylko jak z chlódzeniem, teraz widze są popularne jakieś takie zestawy z zamkniętym obiegiem ze z procka ida dwie rurki do wentylatorów zupełnie się na tym nie znam. Pytanie jak takie rozwiązanie znosi przenoszenie/przemieszczenia komputera np. samochodem.
Obecnie posiadam taki zestaw
|1|ASRock Z170 EXTREME4
|2|Intel Core i7-6700K|
|3|SilentiumPC Fortis 3
|4|HyperX 2x 8GB [DDR4 2133MHz Cl14 Fury Black]|
|5|GIGABYTE GeForce GTX 960 4GB WindForce|
|6|SilentiumPC Pax M70 Pure Black|
|7|be quiet! Pure Power L8 CM 630W
8 2xDysk 3,5 cala 1 TB , 1x Dysk 3,5 Cala 3 TB
9 1x DySK 2,5 cala SSD 256 gb
10 Samsung 500 gb M.2 PCIe NVMe (kupiony w zeszłym roku)
Pordzcie coś, jaka obudwa i dwa warianty
- Z nowym komputere
- Tylko z wymiana podzespołów
Aha do czego komputer, Programy Adobe After Effects, Ilustrator, XD, Figma, to komp glownie do pracy gry to spontanicznie coś tam odpale np. GTA V ale ja nie potrzebuje turbo grafiki ani super 120 klatek.
BUDŻET:
Wersja 1 nowy komp 5000-8000 zł
Wersja 2 tyle ile potrzeba czyi Płyta + obudwa z zasilaczem + ram + dysk ssd