Przebudowa PC - Sugestie

Witam wszystkich.

Mam zamiar troche zmienić w skrzynce i prosze wszystkich o propzycje i sugestie.

Mój sprzęt to:

AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core 4200+

ECS NFORCE4M-A

2 x 1 GB 667 DDR II

GF 9600 GT 512

HDD 160 GB, HDD 320 GB

Tagen 400W

Windows Vista Home Premium PL

1. Mam zamiar wymienić płyte na Asus M3A78 i tu pytanie czy chipset AMD 770 i mostek południowy AMD SB700 to dobre połoczenie, a może coś innego.

2. Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum pasuje na AMD2+ bo w opisie jest ze pasuje na AMD2

3. Lepiej ddrII 2 x 2 800 MHz czy 2 x 1 1066 MHz

4. Jak będzie różnica miedzy AMD2+ a AMD3

Ja bym na twoim miejscu zostawił na razie tego kompa w spokoju. Nazbieraj jeszcze trochę kasy, a później pomyślimy. Jeżeli nie masz co z nią robić to przelej mi. Przydałaby mi się jakaś modyfikacja, jednak nie stać mnie na nią.

Ale czy ktoś mi na moje pytanie odpowie?

Nie pchaj sie znowu w AMD, moze zainwestuj w intela? Plyta głowna to ASUS P5Q a proc do niej E8200. Lepiej wziąść 2x2 800MHz(Geil, Patriot, OCZ) pod warunkiem ze bedziesz kręcił.

1. połączenie może i dobre tak jak i cała płyta ale po co przepłacać i płacić dodatkowo za zintegrowana grafikę, która i tak raczej się tobie nie przyda

2. tak pasuje na AMD2+

3. lepiej 2 x 2 800 MHz jeżeli system operacyjny będzie 64 bitowy

4. oj chyba nie ma AMD3, ewentualnie będę musiał zaktualizować swoje dane na temat socket’ów :smiley:

a dlaczego niby ma się nie pchać w AMD czyżby kolejne głupie stereotypowe przekonanie ??

Ja poleciłbym Ci:

Abit AB9-QUAD GT

Intel Core 2 Duo E5200 2.5 GHz - razem około 550zł

A-Data DDR2 2x2048MB Extreme Edition VITESTA 800+MHz CL4 - około 180 zł

Karakorum podobno jest bardzo duże. Radzę byś kupił Thermalright Ultra-120A

Tu np: czytałem http://pclab.pl/news34637.html

no fakt tez czytałem tylko ze zanim wejdzie to użytku to minie trochę czasu i na początek z reguły będzie takowy sprzęt dość drogi w stosunku do możliwości

no to jasne nie zwariowałem :slight_smile:

Pasuje do AM2+ i będzie pasować do AM3, bo mocowanie jest to samo

Chipsety AMD 7xx są obecnie najlepszymi chipsetem dla procków AMD, mniejszy pobór prądu, lepsza wydajność i mniejsze temperatury od nForce, w połączeniu z SB700 zapewniają o/c na bardzo dobrym poziomie.

Chipset AMD 770 nie ma zintegrowanej grafiki, jedynie 780 i 790 ma

Myślałem też że pasuje ale pewności nie miałe na 100%

Dziekuje =D>

kurde fakt sorry za wprowadzenie w błąd, nie spojrzałem widocznie zbyt dokładnie do konkretnych specyfikacji tej płyty głównej, przeoczyłem widocznie ten fakt

Dziekuje już ją mam w domu :smiley: