chciałbym przechwycić obraz ze starego komputera z Pentium II i Win98.
CamStudio odpada - maksymalnie 2 FPS.
Próbowałem grabberem - podłączyłem VGA do konwertera na S-video i cinch i dopiero do grabbera, obraz wyglądał jak film nagrany na kasecie VHS i nie dość tego był przycięty, bo grabber obsługuje tylko dwie rozdzielczości.
Czy jest jeszcze jakiś inny skuteczny sposób na nagranie wideo z retro komputera?
Witam. Jest kilka takich urządzeń (VGA to USB), niestety ceny kosmiczne (+299$). Kamerka nie jest złym pomysłem. Najlepiej dać to w jakieś ciemne “opakowanie”. Można też podpytać “jutuberów” ogrywających retro sprzęty jak zgrywają obraz. Kilka różnych patentów na przechwytywanie obrazu z różnych urządzeń http://www.screencapturenews.com/category/hardware/
. Może znajdziesz coś ciekawego.
Jeszcze mam pytanko, jakiej karty graficznej używasz ?
Jeśli chodzi Ci o tą w starym komputerze - ATI Rage IIC AGP, a kartę jaką używam w nowym mam napisaną w sygnaturze.
Postanowiłem wskrzesić mojego starego Canona MV890 - zamówiłem baterię i kasety. Może jak się dobrze wykadruje i potem podrasuje wideo w jakimś programie to będzie całkiem przyzwoicie wyglądało.
Ceny tych grabberów faktycznie kosmiczne.
Mam jeszcze jedno pytanie - Moja kamera posiada mini-jacka na mikrofon. Gdybym podłączył do tego kabel mini-jack od dźwięku z komputera to rejestrowany na kamerze byłby dźwięk z komputera?
Sygnał mikrofonowy i liniowy (z komputera) operują na różnym zakresie napięć, więc ogólnie nie będzie to dobrze działać. Możesz spróbować ustawić bardzo niski poziom na komputerze, żeby nie było przesterowania.
A sprawdzałeś czy tych starych gier nie da się odpalic na maszynie wirtualnej z Win98 i emulacją ówczesnej grafiki?