Przechwytywanie skrótu alt+n

Cześć. Zauważyłem, uciążliwy problem. Gdy użyję kombinacji alt+n żeby wpisać “ń” - odpala mi się okno nowej wiadomości Evernote. Czy można to wyłączyć? Z drugiej strony coraz więcej programów używa alt+klawisz jako skróty. Kiedyś programy były kulturalne i używały ctrl+klawisz lub ctrl+alt+klawisz, a teraz jakby autorzy zapominali o użytkownikach używających innych alfabetów … Jest na to rada przynajmniej w tym przypadku? Miałem podobnie z jednym programem do popierania filmów z YT, i go po prostu wymieniłem, tak z Evernote nie chcę rezygnować. Dzięki z góry za wasz czas!

Na pewno jest w programie opcja skróty klawiaturowe w prawie każdym programie, który przejmuje władze nad nasza klawiaturą istnieje możliwości wyłączenia takiej opcji z tego czy tamtego klawisza

1 polubienie

Tak, tylko, że nie mam takiego skróty ustawionego. Nowe okno tworzy się poprzez alt gr + n, natomiast alt lewy martwy - jak na złość własnie alt gr jest potrzebny. Daje screen ustawien.evernote

Jak nie ma jak jest:

Alt+Ctrl+N

Alt+Ctrl = Alt Gr - przy układzie klawiatury „Polski programisty”

2 polubienia

Wielkie dzięki. Od 1998 mam komputer czyli będzie 20 lat i nie zdawałem sobie z tego sprawy… zawsze używałem prawego alt który to jest alt gr. Zmieniłem ten skrót na ctrl + shift + n i nie koliduje mi z polskimi znakami. Swoją drogą twórcy Evernote mogli to przewidzieć.

1 polubienie