Przeczyszczenie aparatu w SE C902

Witam. Aparat w moim telefonie robi bardzo zamazane zdjęcia, jak się okazało jest to wina zakurzonego obiektywu. Niestety kurz znajduje się pomiędzy obiektywem, a panelem i nie mogę się do niego dostać. Oglądałem poradnik na necie, jak rozebrać ten telefon, ale dużo części wymaga ponownego przyklejenia, wolałbym to ominąć. Ten co ma ten telefon, zapewne wie o co kaman. Czy jest jakiś prosty sposób na przeczyszczenie obiektywu ?

niestety nie…

Możesz spróbować sprężonego powietrza ale to raczej nic nie da… A i rozbierać trzeba bardzo delikatnie, bo ten telefon czasem się nie budzi po złożeniu…

Żeby rozebrać telefon należy odkleić naklejkę Cyber-Shot. Później te boczne schowane pod przesłoną aparatu. W sumie tyle z odklejania. Jak dobierzesz się do aparatu na tej długiej taśmie masz dwa wyjścia. Albo wyciągnąć sam moduł aparatu i czyścić z utrudnionym dostępem, bądź odkleić naklejkę tą niebieską na całej długości po drugiej stronie. Ciężko jej nie uszkodzić, ale jak w domowych warunkach podgrzejesz suszarką to powinno być ok. Ja dzisiaj tak robiłem :slight_smile:

Ambasador marki XPERIA