Przedni panel Realtek HD Audio


(Borys Z) #1

NIe działa mi przedni panel audio na obudowie. USB działa poprawnie ale wejście na słuchawki i mikrofon niestety nie. Wszystko jest dobrze podłączone z płytą główną. Bawiłem się ze sterownikiem i też nic (wejście wyjście audio). Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?

Sprawdziłem twój 6 punkt i niestety nie poskutkowało, ale wymieniałeś tam coś o jakiejś poprawce do windowsa... a więc czy to było związane z podobnym problemem? w instrukcję tez się wczytywałem i nic


(XMan) #2

Pkt 6 mojego postu :

viewtopic.php?t=200159

:slight_smile:

screeny :

c77e1d60192e780bm.jpg7784be63cc7e8f4dm.jpg


(Igloolody) #3

Aby działał przedni panel audio często trzeba na płycie głównej przestawić zworkę odpowiedzialną za jego działanie. U mnie tak jest i na kilku inych płytach też to widziałem. Poczytaj dokładnie instrukcję płyty głownej i zobacz czy jest tam informacja na temat Audio Front Panel.


(Borys Z) #4

Sebastian Jakie zworki masz na myśli?


(kacprosz) #5

Aby działał przedni panel audio trzeba z panelu sterowanie albo z paska zadań(obok zegara)kliknąć ikonkę po czym wskoczy menu "menedżer Realtek HD" przechodzimy do zakładki "wejście/wyjście audio" w okine "analogowe" klikamy kluczkonfiguracyjny.Wyskoczy okno ustawienia złącza i zaznaczamy opcje "wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego"

Gotowe :wink:


(Borys Z) #6

Dźięki za pomoc... Moje gapiostwo. W biosie miałem front panel ustawiony na auto.


(Voscon) #7

ja nie mam tego kluczyka w panelu sterowania, robilem nowy system i teraz nic nie dziala jak trzeba :frowning:

w zakładce "analogowe" nie moge NIC zmienić !!


(kacprosz) #8

a masz zainstalowane sterowniki do karty dżwiękowej??

Ta ikonka powinna wyglądac tak:

57bcbb5873ca0ecam.jpg

Kiedy już klikniesz na tę ikonkę,wybierasz w zakładkach "wejście/wyjście audio"wyskoczy okno w gniazdami(głośniki,mikrofon,itp...)nad tymi gniazami widnieje napis"ANALOGOWE"obok tego napisu jest taki mały kluczyk.Klikasz na niego i zaznaczasz opcje "wyłącz wykrywanie gniazda panelu przedniego" i gotowe :wink:


(Ariel 24) #9

witam mam ten sam problem i mimo że zaznaczam tą opcje to i tak nie działa. niestety nie moge otworzyć kompa bo dopiero go kupiłem i byłoby po gwarancji.

przy instalowaniu sterowników wszystko było ok jedynie wyświetla mi mały żółty znaczek przy składniku "nvidia WDM video capture universal" ale to chyba nie przez to.. dzwonić do serwisu i oddać im komp na miesiąc?? ;|


(XMan) #10

Jeżeli jest nowy to moim zdaniem powinni to naprawić jak najszybciej a nie w ciągu m-ca.

Chyba że jest jakaś część uszkodzona i nadaje się do wymiany.

Jeżeli nie znasz płyty głównej, karty dżwiękowej i zainstalowanych sterowników / powinno być / to

zainstaluj EVEREST Home Edition : http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... ition+2.20

i podaj w/w dane.

Jak nie czujesz się na siłach to lepiej oddaj komputer do serwisu.


(Ariel 24) #11

płyta gł: gigabyte m61sme-s2

dźwięk: realtek hd audio

wersja sterownika 5.10.00.5366

rodzaj kodeka: ALC883

to może trwać miesiąc bo biorą komp daleko ode mnie i kuzyn raz oddawał komp bo mu się dysk spalił i czekał tyle czasu


(XMan) #12

@ari022 :

Jeżeli dokładnie zaznaczyłeś wszystko w panelu sterowników / dwa razy klik w tray`u na ikonkę sterowników lub w Panelu sterowania / tak jak radziłem w podanym temacie oraz jak pisze @kacprosz i nie ma poprawy to zainstaluj tą poprawkę KB888111 - wystarczy pierwsza od góry 666.21 KB :

http://www.findfiles.com/list.php?db=Bo ... =KB888111+

Sprawdż.

Będą dalsze problemy to zainstaluj najnowsze sterowniki / są już z poprawką, mam tą samą kartę dżwiękową /:

http://www.softmania.pl/program-1351-re ... _xp.html#m

Wszystko tak jak w tym temacie :

viewtopic.php?t=200159

plus : viewtopic.php?t=76390&highlight=sterownik%F3w-

Na koniec uaktualnij biblioteki DirectX :

viewtopic.php?f=7&t=213229


(Dyrekt) #13

ja nie mam zadnego wyjscia analogowego da sie cos z tym zrobic