Przeglądanie plików całym dysku komputera

Nie wie czyja to wina (ustawień Apache, php.ini czy jeszcze czegoś innego) ale zdziwiłem sie kiedy zainstalowałem sobie skrypt na serwerze uruchomionym na swoim kompie do przeglądania do przeglądania plików i okazało się że po odpaleniu tego skryptu w przeglądarce miałem dostęp do wszystkich partycji i znajdujących się na nich plików i folderów.

Wydawało mi się że powinny być widoczne pliki i katalogi tylko tym katalogu który został przeznaczony na stronę WWW w ustawieniach Apache. Dlaczego więc jest dostęp do wszystkich katalogów na kompie?

Po kolei. Na jakim systemie stoi Apache? Na Linuksie/BSD/Solarisie czy Windowsie? Jaki skrypt instalowałeś? Pokaż konfigurację Apache’a i zawartość tego skryptu. Przeglądać możesz wszystkie pliki lokalnie czy zdalnie, np. przez przeglądarkę z innego komputera?

Pozdrawiam!

instalowałem ten skrypt: http://phpfm.sourceforge.net/ (phpFileManager-0.9.3)

serwer postawiłem na Windowsie przez WebServ 2.0

przeglądać mogę zdalnie (z zewnątrz, wchodząc z komputera podłączonego do innej sieci)

nie wiem jak sprawdzić konfigurację Apache’a bo w WebServ 2.0 mam tylko w zakładce z ustawieniami adres serwera i port i właściwie nic po za tym.

Z tego co widzę to skrypt ma możliwość zmiany uprawnień, być może zmienił uprawniania do katalogów. Sprawdź to.

Ale przez przeglądarkę czy przez telnet/ssh lub w inny sposób?

Pozdrawiam!