Witam. Potrzebuję pilnie pomocy w sprawie przeglądarki Chrome v.23 , która u mnie ostatnio wykazuje dość dziwne zachowanie. Mianowicie zaraz po uruchomieniu, które trwa dość długo, a jeszcze przed jakąkolwiek akcją, po prostu Chrome nie reaguje na nic. A jeśli w tym czasie kliknę gdzieś w oknie przeglądarki to Chrome jakby zawiesza się i po chwili wyświetla monit Strona nie odpowiada. Jest to przyznam stresujące już.
Sytuacja ta trwa bardzo długo, zdaje się nie mieć to końca. Nie jest to krótkotrwały epizod taki jak dawniej pamiętam czasem, lecz rzadko się zdarzał u mnie. Trzeba wykazać tutaj bardzo dużo cierpliwości aby sytuacja się ustabilizowała, co w końcu następuje, ale po tak długim czasie myślę, że to chyba nie jest normalne i coś musi się za tym kryć, tylko nie wiem co.
Taka sytuacja jest u mnie dopiero od niedawna. Cache czyszczę regularnie. Natomiast plik historii wyszukiwania Chrome jest dość duży. Ewentualnie mała ilość miejsca na dysku, źle dobrana wartość pliku wymiany lub duże zużycie pamięci.
W menedżerze zadań Windows natomiast widzę kilka pozycji chrome.exe , a w sekcji Użycie pamięci ich wartości są znacznie większe od innych w udziale zużycia pamięci komputera.
Mam 512 MB RAM-u. Czy prawdą jest, że Chrome już przy jednej otwartej karcie zużywa aż 200 MB pamięci, a więc relatywnie dużo. Coś pamiętam, że dawniej u mnie tego nie było.
Dodam też, że zmieniłem instalatora z jednego na dla wielu użytkowników.
W innych przeglądarkach ten problem u mnie nie występuje.
Dlatego zwracam się z pytaniem do was co może być przyczyną tego i co ja mogę z tym zrobić jeszcze ? Pomożecie ?
To prawda,Google Chrome używa w 4-5 procesach chrome,exe ok.220 MB pamięci.Więc przy Twoich 512 wiadomo jak będzie działać.Jak było przedtem nie wiem,zainstalowałem ją w swoim XP ponieważ pojawił się w Gmail komunikat że IE 8 nie będzie spełniać swoich funkcji prawidłowo.Mam 2 GB RAM więc otwiera się najszybciej ze wszystkich przeglądarek.System mam czysty,Często używam Ccleanera. http://www.komputerswiat.pl/blogi/blog- … ekaja-i-uc Sądzę ,że masz zainstalowany Adblock.
troche za mało ramu bo mi chrome zjada podczas powiedzmy 30min przeglądania 400MB!!. Ona nie ma czyścika ramu, że tak powiem jak firefox. A poza tym powinieneś wyczyścić historie i pliki tymczasowe
Ok., ale czy to nie dziwne, że skoro owszem zużywa około 200 MB to dużo rzeczywiście, ale jednak wystarczająco i mieści się w rozmiarze RAM-u , a mimo to problem występuje.
Sprawdziłem jeszcze w programie Speccy , który pokazuje, że w czasie włączonej Chrome zużycie pamięci oscyluje w bardzo dużym pułapie bo 80-90 a czasem blisko nawet 100 % całej pamięci. Czy nie tutaj leży ta przyczyna ?
Nie tyle w zużyciu pamięci, co w jej procentowym stopniu zużycia ?
Przypominam, że po bardzo długim czasie Chrome w końcu dochodzi do siebie, ale przyznam to nie jest normalne.
Wobec tego jeśli tak - jaka na to rada ?
Ja też czasem używam CCleanera - to świetny program czyszczący.
Tak, mam dodany i włączony Adblock w Chrome. Czy on ma na to jakiś wpływ, powinienem wyłączyć ?
Czyli generalnie jaki stąd wniosek ? Za mało RAM-u jak na potrzeby Chrome? Pliki tymczasowe czyszczę zawsze przy okazji, historii z której korzystam nie - czy jednak powinienem ?
A reinstalacja przeglądarki tylko czy również z danymi prywatnymi czy też nie - czy dałaby jakiś efekt ?