Witam.
Znalazłem kiedyś przeglądarkę, w której dało się ustawić jakąś stronę i poza nią nie szło nic zrobić (otworzyć innej strony, zamknąć jej itd.). Przydatne przy robieniu testów np. w szkole, żeby uczniowie nie ściągali z innych stron np. Zamknąć program szło chyba po podaniu hasła. Ktoś kojarzy taki program?
Testy w szkole ? Odpiąć kabel od internetu …
Test jest na moodle, wiec wyciągnięcie wtyczki odpada.
To się nazywa kiosk mode, działa na chrome/chromium i firefoksie. Na Linuksie z chromium uruchamia się to tak:
chromium --chrome-frame --kiosk http:www.dobreprogramy.pl
Zmienisz chromium na ścieżkę do chrome.exe i masz. Uważaj przy testach, by przygotować sobie wyjście z tego. Jest, w zasadzie był projekt kiosk na livecd, ale nie jest chyba rozwijany dalej, na każdym linuksie live możesz to zrobić.
Pewnie też są jakieś wtyczki do przeglądarek kiosk mode.
Edycja: O, tu coś masz dla chrome.
A tu dla firefoksa, nie sprawdzałem pluginów, to tylko przykład.
To może skontaktuj się z informatykiem w szkole ?
Niestety idzie włączyć coś innego w międzyczasie po kliknięciu klawisza windows np.
Bez modyfikacji uprawnień nie będzie Pan w stanie zablokować pozostałych funkcji systemu. Jeżeli zależy Panu na ograniczeniu wykorzystania sieci internet do jendej, konkretnej witryny, to można skorzystać z reguł w zaporze oprogramowania zabezpieczającego, jeżeli jest zainstalowane. W przeciwnym wypadku pozostaje zastosować radę @lordjahu.
Jeżeli to jest tylko klawisz windows ( nie ma witalnych pulpitów itp), to możesz go wyłączyć w rejestrze, tu opis na dole tamtej strony, jak to zrobić. Przygotuj komputer by wyłączał się po naciśnięciu klawisza zasilania, bo jak pozbędziesz się wszystkich opcji wyjścia z kiosk mode, to wiadomo twardy reset zostanie.
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/216893/how-to-enable-or-disable-the-keyboard-windows-key
Jeszcze F1 (pomoc) i co najmniej F4 (ctrl-F4 zamyka przeglądarkę) , w niektórych biosach dało się wyłączyć klawisze funkcyjne, można też w systemie podobnie jak klawisz windows. Ctrl-Shift-q też zamyka, można zrobić czyszczenie ciasteczek po zamknięciu to będzie ślad kiedy ktoś się logował drugi raz. To sobie już znajdziesz.
Można na routerze zrobić białą listę, tylko z jednym adresem moodle. Rozumie że server z moodle jest na zewnątrz szkoły.
Edycja: Powinien też być jakiś system monitorowania-podglądu pulpitu, co się dzieje na komputerach uczniów, kiedyś był otwarty projekt iTALC.
Teraz projekt kontynuowany jest jako Veyon:
Ustaw jakiś skrypt, który wykorzysta zamontowanego buzzera do ostrzegania o tym, gdy ktoś zamknie przeglądarkę i po problemie. Z miejsca wstawisz pałę za próbowanie cwaniactwa. Powiedzmy piszesz skrypt, który co sekundę będzie sprawdzał czy jest otwarta przeglądarka, jak nie to wywoła irytujący dźwięk z czeluści komputera. Można jeszcze ew. ustawić wielki czerwony obrazek informujący o wykroczeniu a’la cryptolocker.
czy te testy są aktualizowane / zmieniane jak nie to może wystarczy skopiować witrynę na dysk, wtedy bez internetu zadziała. : https://www.dobreprogramy.pl/HTTrack-Website-Copier,Program,Windows,13043.html
No wątpię że mu zadziała jak test będzie rozbity pytanie na stronę i bez spisu pytań.
ze spisem itd , kopiuje dostępną treść (na daną chwilę), tyle że test musi przygotować / zaplanować wcześniej z dostępnych. wszystko offline
Znalazłem program którego szukałem. Chodziło mi o Safe Exam Browser, jeśli ktoś będzie szukał czegoś podobnego.