Przeglądarka Google Chrome tnie się, zwalnia

Problem dotyczy Google Chrome , a ściślej wolnego jej działania. Pobrałem przeglądarkę w nadziei, że będzie ona wyraźnie odstawać pod względem szybkości od innych. Niestety szybko się okazało, że jest jakby odwrotnie, Chrome często muli i tnie się, zwłaszcza gdy jednocześnie włączone są też inne przeglądarki.

Częstym objawem jest też to, że Chrome wyrzuca komunikaty o błędach flash lub braku odpowiedzi stron.

Występuje to już przy dwóch, a nawet czasami przy jednej włączonej karcie. Pod tym względem Chrome zachowuje się dość specyficznie wśród przeglądarek.

Czy może jedną z przyczyn tego może być brak lub zbędność pewnych rozszerzeń przeglądarki np. typu No Script ( tego nie posiadam), ale także innych ?

Czy również fakt, że Chrome instaluje się w innym folderze niż większość programów ma na to jakiś wpływ ?

Czy deinstalacja Chrome bez danych osobistych i zainstalowanie poprzez pakiet instalacyjny msi do wybranego folderu cokolwiek by pod tym względem zmieniała ?

Wiem, że ten temat często przewija się na forum, przejrzałem to. Ja jednak uważam, że każdy przypadek jest inny i dlatego postanowilem napisać o tym.

A gdy masz uruchomioną tylko Google Chrome to w dalszym ciągu występuje problem ze spowalnianiem i zacinaniem się tej przeglądarki :?:

Ja specjalnie nie narzekam.

Mam w sumie nieraz na odwrót, gdy chrome chodzi, to gdy włączę IE to on się zacina.

Ale rzadko tak robię i nie przeszkadza mi to.

Bywa różnie, zależy co przeglądam. Jeśli chodzi o strony tekstowe to zacina się rzadko, gorzej jest ze stronami zawierającymi jakąś grafikę, a zwłaszcza odtwarzacze z materiałami video.

W ogóle Chrome zachowuje się inaczej niż inne przeglądarki, ma jak to obserwuję tendencję do zacinania się, mulenia.

Również nie bez znaczenia jest ilość kart wczytywanych stron. Niewykluczone, że w danej chwili ma tutaj również znaczenie przepływność łącza (u mnie średnio 0,5-1 mbp\s). oraz przeciążenie sieciowe. Tak, tylko, że w innych przeglądarkach jest z tym o niebo lepiej.

Proszę o jakąś poradę, być może są np. jakieś dodatki wspomagające wczytywanie się i działanie stron, lub też działające na zasadzie blokowania skryptów np. typu NoScript?

Poza tym co jeszcze można z tym zrobić, by to poprawić, a np. optymalizacja przeglądarki Chrome - na czym polega i czy coś by dała ?

@ topic

Brak No Script nie jest tego powodem bo też posiadam Google Chrome i nie mam problemów z zacinaniem z wyjątkiem podstron Onet.pl. Onet ma jakieś niesamowite ilości skryptów na stronie skoro zwiesi czasem przeglądarkę na 1-3sec przy ładowaniu podstrony.

Żaden z powyższych powodów nie ma wpływu na jakość działania przeglądarki czy też polepszenia/pogorszenia.

Podasz parametry swego sprzętu? Dodam, że Chrome pobiera niezłą ilość ramu nawet jak zamkniesz to minimalizuje się do taskbara i pobiera RAM dla każdego pluginu oddzielnie.