Witam, po paru latach korzystania moja Opera z dnia na dzień przestała działać - po włączeniu pojawia się strona startowa, ikonki są podświetlane po najechaniu na nie kursorem, ale po dosłownie 5 sekundach wszystko się mrozi, nie można na nic kliknąć, nic wpisać w polu wyszukiwania, strony przestają się ładować. Nie mogę nawet jej normalnie zamknąć, muszę korzystać z menadżera zadań. Po usunięciu dotychczasowego folderu Opera Stable i utworzeniu nowego przez przeglądarkę wszystko działa w jak najlepszym porządku, jednak jak wiadomo nie mam swoich ustawień, zakładek, rozszerzeń itd., które są mi bardzo potrzebne. Po wgraniu starego Opera Stable jest jak było wcześniej. Czy macie pomysł jak to rozwiązać bez konieczności zmiany przeglądarki?
System Windows 10 64 bit, Procesor Intel Core i 3 3.60 GHz, karta graficzna GeForce GTX 1050
Masz jakieś „niestandardowe” rozszerzenie przeglądarki? - to ono byłoby najbardziej podejrzane. Postaraj się je wyłączyć a jak to nie pomoże to wyłącz kolejno wszystkie inne.
Można też spróbować zawartość profilu „Opera Stable” wkleić do Opery beta lub developer zainstalowanej jako przenośna („standalone”):
Jak ruszy, to może w stabilnej wersji coś przekobminowali.
Problem rozwiązał się po skopiowaniu najważniejszych folderów i plików ze „starego” Opera Stable (zakładki, historia itd.) do „nowego” - widocznie któryś z plików był uszkodzony, ale teraz wszystko świetnie działa.
Sprawdź dysk dokładnie.