Przeglądarka Opera

Zainstalowałem przeglądarkę Opera 114.0.52.82.86.1 zmieniłem język na polski pomimo to mam w ustawieniach opis w języku angielskim. Powtórne uruchomienie przeglądarki i systemu nic nie dało ?

Moze tak bylo. O jaką opcję chodzi, to sie opisze.

Spróbuj kolejny raz z ikony hamburgera obok „Polish” wybrać „Prefere this Language”.

Interfejs pomimo zmiany języka na polski pozostaje w języku angielskim.

Jeśli to jest Linux to procedura zmiany języka jest trochę inna niż w Windowsie. Sama zmiana w ustawieniach nic nie da.

Nie mam takiej pozycji „Prefere this Language” obok Polish.

A jaka jest to procedura właściwa ?

1.Odszukaj plik opera.desktop - powinien być w katalogu /usr/share/applications
2.Otwórz go w jakimś edytorze tekstowym i odszukaj sekcję [Desktop Entry]
3.Zmień/dopisz linię Exec=opera --lang=pl %U
4.Zapisz i zrestartuj przeglądarkę.

A jaki to LInux?

Biglinux.

Niestety nie grzebałem w tym, ale wiem, że np. w Mincie, jak masz FF czy Libre Office też jest część w niektórych wersjach po angielsku. Można się bawić w ręczne dodawanie, ale wystarczy wejść w ustawienia, języki, polski i tam ponownie dodać, ustawić, czasami nawet jest info, że nie wszystkie pakiety są po polsku.
Po takiej operacji zaciągają się polskie pakiety i po restarcie jest już ok. Zanim to zauważyłem to ręcznie zmieniałem. Może tu będzie podobnie.

Dopisałem linię ale niczego to nie zmieniło chyba że coś zrobiłem nie tak.

Źle. Usuń wpis bezpośrednio za [Desktop Entry] i zmień linię nr 7 na: Exec=opera --lang=pl %U

Zmiana języka na polski powodzenie. Na pulpicie pojawiła się ikona Opera tmp. Chciałbym dodać do paska zadań ale nie mam takiej opcji . Po wciśnięciu przycisku windowsa jest Opera którą mogę dodać do paska zadań ale jest to Opera bez tmp a tym samym nie jest interfejs po polsku?

Może po prostu otwórz, gdy ikona pokaże się na pasku kliknij PPM i wybierz przypnij.

Ale wtedy mam Operę która interfejs ma nie polski?

Najpierw cofnij zmiany w pliku /usr/share/applications/opera.desktop, ponieważ nie przertwają aktualizacji pakietu Opery.

Nie wiem jakie masz tam środowisko graficzne, ale poszukaj w menu programów programu do edycji menu. Jeśli nie ma, to skopiuj oryginalny plik do lokalnego odpowiednika - jeśli nie ma katalogu to utwórz - z konta użytkownika - w terminalu szybciej:
mkdir -p ~/.local/share/applications/

cp -vf /usr/share/applications/opera.desktop ~/.local/share/applications/

Edytuj plik, np. za pomocą edytora nano:
nano ~/.local/share/applications/opera.desktop

Dodaj zmiany takie, które działały, zapisz Ctrl+s, wyjdź Ctrl+x.

Katalog ~/.local/ jest katalogiem ukrytym. W graficznym menedżerze plików, np. Dolphin, Thunar, Caja, pliki i katalogi ukryte wyświetlisz skrótem klawiszowym Ctrl+h.

Plazma KDE 6.1.5.

No to masz graficzny edytor menu.