Zainstalowałem przeglądarkę Opera 114.0.52.82.86.1 zmieniłem język na polski pomimo to mam w ustawieniach opis w języku angielskim. Powtórne uruchomienie przeglądarki i systemu nic nie dało ?
Moze tak bylo. O jaką opcję chodzi, to sie opisze.
Spróbuj kolejny raz z ikony hamburgera obok „Polish” wybrać „Prefere this Language”.
Interfejs pomimo zmiany języka na polski pozostaje w języku angielskim.
Jeśli to jest Linux to procedura zmiany języka jest trochę inna niż w Windowsie. Sama zmiana w ustawieniach nic nie da.
A jaka jest to procedura właściwa ?
1.Odszukaj plik opera.desktop - powinien być w katalogu /usr/share/applications
2.Otwórz go w jakimś edytorze tekstowym i odszukaj sekcję [Desktop Entry]
3.Zmień/dopisz linię Exec=opera --lang=pl %U
4.Zapisz i zrestartuj przeglądarkę.
A jaki to LInux?
Biglinux.
Niestety nie grzebałem w tym, ale wiem, że np. w Mincie, jak masz FF czy Libre Office też jest część w niektórych wersjach po angielsku. Można się bawić w ręczne dodawanie, ale wystarczy wejść w ustawienia, języki, polski i tam ponownie dodać, ustawić, czasami nawet jest info, że nie wszystkie pakiety są po polsku.
Po takiej operacji zaciągają się polskie pakiety i po restarcie jest już ok. Zanim to zauważyłem to ręcznie zmieniałem. Może tu będzie podobnie.
Źle. Usuń wpis bezpośrednio za [Desktop Entry] i zmień linię nr 7 na: Exec=opera --lang=pl %U
Zmiana języka na polski powodzenie. Na pulpicie pojawiła się ikona Opera tmp. Chciałbym dodać do paska zadań ale nie mam takiej opcji . Po wciśnięciu przycisku windowsa jest Opera którą mogę dodać do paska zadań ale jest to Opera bez tmp a tym samym nie jest interfejs po polsku?
Może po prostu otwórz, gdy ikona pokaże się na pasku kliknij PPM i wybierz przypnij.
Ale wtedy mam Operę która interfejs ma nie polski?
Najpierw cofnij zmiany w pliku /usr/share/applications/opera.desktop, ponieważ nie przertwają aktualizacji pakietu Opery.
Nie wiem jakie masz tam środowisko graficzne, ale poszukaj w menu programów programu do edycji menu. Jeśli nie ma, to skopiuj oryginalny plik do lokalnego odpowiednika - jeśli nie ma katalogu to utwórz - z konta użytkownika - w terminalu szybciej:
mkdir -p ~/.local/share/applications/
cp -vf /usr/share/applications/opera.desktop ~/.local/share/applications/
Edytuj plik, np. za pomocą edytora nano:
nano ~/.local/share/applications/opera.desktop
Dodaj zmiany takie, które działały, zapisz Ctrl+s, wyjdź Ctrl+x.
Katalog ~/.local/ jest katalogiem ukrytym. W graficznym menedżerze plików, np. Dolphin, Thunar, Caja, pliki i katalogi ukryte wyświetlisz skrótem klawiszowym Ctrl+h.
Plazma KDE 6.1.5.
No to masz graficzny edytor menu.