@Bogdan_G Wyczyść ciasteczka w przeglądarce i sprawdź ten link co podałeś jeszcze raz, a później pobierz jeszcze raz.
To nie jest chaotyczne pobieranie raz jednej raz drugiej wersji instalatora, to jest metoda w rodzaju coś innego dla nowego. Nie ma nic normalnego w tym, że serwują dla nowych (z wyczyszczonymi ciasteczkami w przeglądarce) inny instalator, niż dla tych którzy pobierali już wcześniej. Z dobrychprogramów przez link bezpośredni, czy z oficjalnej strony jest tak samo.
Wygląda że chłopaki próbują dorobić i zaszyli adware w instalatorze na próbę, na zasadzie zobaczymy co będzie i trochę się wycofali. Trzeba by przeanalizować, zwłaszcza tą starą wersje instalatora wykrywanego przez 6 skanerów. Serwowanie dwóch wersji instalatora do tej samej wersji przeglądarki, to jest co najmniej mało poważne i nie ma co ich bronić.
Ale nie panikuj tak @iJuliusz, takie rzeczy już były, to nie jest nic nowego. Napisałem że trzeba by sprawdzić zwłaszcza stary instalator, co tam było i tyle. Wyjaśnij lepiej dlaczego dla “nowych” jest inny instalator pobierany, to może coś wniesie do dyskusji.
Pobierałem raz, zaraz drugi i ponownie trzeci. Wciąż jeden czysty rozmiar. Uruchomiłem laptopa i pobrałem slimjet ze strony producenta instalator offline. Znowu to samo. Pobrałem z programki, pobrałem z programosy - czyste.
Nigdy nie pobierałem tej przeglądarki, bo nawet nie jest na mój system.
Kliknąłem w linka z posta kolegi i leciała wersja 61MB. Anulowałem, kliknąłem raz jeszcze i leciała wersja 48MB. Sytuacja jest identyczna w przypadku Opery na Linux (+ to samo w zakładce prywatnej) , Firefox (udającego pracę na Windows), Chromium Browser. We wszystkich 4 przypadkach to samo - najpierw większy, potem mniejszy. Wystarczy wcisnąć anuluj i potem pobierz ponownie. https://imgur.com/VP83dj4 https://imgur.com/TwH693L
Ale ja nie umiem iść w zaparte nie sprawdzając…
Oczywiście cały czas rozmawiamy o linku z 3 posta: https://www.slimjet.com/release/sjtsetup_x64.exe
sjtsetup_x64 Kaspersky Total Security
09.03.2018 12.32.10 Skanowanie obiektów Nie wykryto zagrożeń Zagrożenia: 0 Usunięty: 0 Niewyleczony: 0 Data opublikowania baz używanych podczas skanowania: 09.03.2018 10:48 Czas trwania: 28 s Czas zakończenia skanowania: 09.03.2018 12:32
08.03.2018 17.05.20 Wykrywanie rootkitów Nie wykryto zagrożeń Zagrożenia: 0 Usunięty: 0 Niewyleczony: 0 Data opublikowania baz używanych podczas skanowania: 08.03.2018 14:28 Czas trwania: 26 min 19 s Czas zakończenia skanowania: 08.03.2018 18:51
Ja wcale nie pisałem o linku Kolegi (od początku), że raz tak, drugi raz, że inak. Pisałem o linku bezpośrednim na dobreprogramy i wspomniałem o innych stronach, gdzie sprawdziłem pobrane instalatory.
@Bogdan_G ja nie wiem o jakim linku pisali inni, ale ja pisałem o twoim, i z twojego po wyczyszczeniu ciasteczek w przeglądarce przeładowaniu strony pobiera się instalator 61MB.
A dziwisz mu się, zobaczył 6 wykryć, to się przestraszył. Dalej poprosiłbym ciebie o odpowiedz na moje pytanie, dlaczego dla “nowych”, i tylko dla nich jest inny instalator pobierany, niż dla tych którzy już raz pobierali.
Nikomu nic nie zarzucam bo nic nie sprawdzałem oprócz pobrania, opieram się na opisie autora i do niego się odnoszę.
“Eksperci” traktujecie mnie jak trola lub osobę która kłamie lecz ja nie mam żadnych złych intencji.
Opisuję sytuację jaka ma miejsce i wydawało mi się to łatwe do stwierdzenia.
Dla " testów " zrobiłem nawet tak
Zainstalowałem nowy windows7, poprawki, i dalej próba instalacji pliku 61.3 MB która jest nieudana lecz instalator instaluje dziwne pliki.
Plik od aktualiozacji łączy się średnio co 20 min z chińskim serwerem
Po paru godzinach pojawił mi się plik vwzi6MCY.exe którego wcześniej nie było.
I ostatecznie jestem traktowany przez was jak heretyk.
Mnie już problem nie dotyczy lecz po prostu chciałem ostrzec innych i takie są moje intencje.
@iJuliusz Pisałem do twórców slimjet pół miesiąca temu i do tej pory nie odpowiedzieli czy to coś znaczy?
Przypuszczam, iż kiedy ktoś do nich napisze puszczą “czystą” 48.2 MB instalke na jakiś czas co jest zrozumiałe w ich sutuacji
edit @iJuliusz Tak kaspersky wykrywa gdyż wyłałem im plik do analizy pół miesiąca temu i stwierdzili że to trojan
Od was chce tylko żebyście przestali rozprzestrzeniać konia trojańskiego, ale wy najchętniej byście mnie rozjechali zrobili głupka i zamietli pod dywan