Coś mi tu nie pasuje.
Od samego początku mieliśmy dostęp tylko do dwóch wersji plików.
Plik 61MB z dwoma “false/positiv” i z mniejszym 48MB bez ostrzeżeń.
Opisałem możliwości zmiany plików na serwerach i ich powód.
Trudno było przyznać autorowi rację, gdyż nie mieliśmy styczności z zainfekowanym plikiem. Pobierało tylko te opisane wyżej.
Teraz okazuje się, że zainfekowany plik trafia losowo podczas pobierania.
Znalezione różnice z VirusTotal, wielkość pliku identyczna.
Idąc tym tropem, po rozpakowaniu obu plików instalacyjnych, znalazłem plik 11111 w katalogu RCDATA
Jest również wewnętrzna zmiana w pliku głównym [0], która też nie zmienia wielkości pliku. Mimo to pliki nie wykazują infekcji.
Kolejną rzecz jaką zrobiłem to odkodowanie pliku głównego, znając program Setup. Mianowicie Inno Setup.
Użyłem programu InnoUnp. Wszystkie pliki w obu instalacjach są identyczne.
Po spakowaniu plików bez pliku setup i wysłaniu do Virustotal pojawia się
Nadal nie jest to prawdziwa infekcja.
Jak na razie sprawa związana z wykrywaniem wirusa i podmianą pliku jest niewyjaśniona.
@taboss Jak widzisz nie jest to sprawa zamknięta. Co do pliku generowanego przez rzekomego trojana, jest to sytuacja rzadko spotykana, aby tworzyła się dwa razy ta sama nazwa pliku. Zazwyczaj generuje się losowo. Nadal uważam, że infekcja przychodzi z innej strony. Czy dołączyłbyś pliki z Farbar (FRST) ? Poszukałbym infekcji.
Mam podejrzenie, że kasuje. Spora przepaść między wersjami, ale ścieżki w rejestrze w niektórych miejscach będą nadal takie same. Udało się przywrócić?
W tej chwili SlimJet na Portalu jest niedostępny w wersji dla Windows.