Przeglądarka www na Androida

Zależy mi na możliwości personalizacji (jeśli to w ogóle możliwe w mobilnej przeglądarce), a przede wszystkim na blokowaniu reklam. Musi też być po polsku. Jaką przeglądarkę polecacie, która najlepiej spełniałaby te wymagania?

Ja używam Firefoxa. Idealny nie jest ale daje radę.

@tdream - ale ja pytam o konkretne cechy, nie o to, kto czego używa. Po prostu szukam przeglądarki, która jest najlepsza pod kątem blokowania reklam, a ponadto jest po polsku i dobrze, gdyby dawała też możliwość jakiejś tam personalizacji, chociaż to chyba najmniej istotne, bo w telefonie i tak za wiele się nie zdziała w tym względzie. Kompletnie nie znam się na przeglądarkach mobilnych, miałam domyślnie Google Chrome, teraz zainstalowałam jakiś DuckDuckGo, ale jest daremna :frowning:

Chrome jest ok. Natomiast z reklamami w Androidzie jest inna bajka. Stosuje się osobne aplikacje. Ale wiele tych sensownych wymaga roota. A to już kłopot z aplikacjami bankowymi i płatnością, wymaga maskowania roota.

To już stary smartfon, dawno po gwarancji, więc w sumie mogłabym poeksperymentować, ale musiałabym mieć jakiś tutorial

Nie korzystam z takich rzeczy na smartfonie

Jaki?

@hindus Xiaomi Mi A2 Lite

opera dla androida ma wbudowane blokowanie reklam, do tego możesz zmienić dns w ustawaniach telefonu na dns.adguard.com
https://android.com.pl/porady/179040-android-blokowanie-reklam-dns-poradnik/

1 polubienie

Wystarczy Firefox Nightly i masz w nim uBlock Origin :slight_smile:

1 polubienie

Do WWW tak, do gierek z pełnoprawnym APK już nie - gierka osobiście ściąga reklamę a nie przy pomocy Gecko WebView (gdzie dalej działają dodatki) [dlatego trzeba je filtrować na poziomie HOSTS, DNS, Proxy lub VPN].

Potem zostaje test czy Firefox 106-108 zjada już mniej baterii niż wcześniej a przynajmniej na tyle mało co Chrome.

No właśnie zmieniłam ten DNS i teraz mam zablokowane reklamy w grze, a tam nie chciałam blokować, bo za reklamy mam dodatkowe życia :stuck_out_tongue: No ale to sobie będę przełączać najwyżej.
Druga sprawa, że pewnie to nie zablokuje np. głupich komunikatów o ciastkach, a te też bym chciała blokować, ale jeszcze nie przetestowałam w przeglądarce, bo wciąż nie jestem pewna, którą zainstalować.
Zapomniałam jeszcze o translatorze. Która z tych przeglądarek ma wbudowany translator?

W Firefox dla Androida można bez problemu zainstalować uBlock Origin.
Do blokowania reklam w całym systemie, bez roota jest https://blokada.org/ - niestety nie ma jej w sklepach (z oczywistych powodów), trzeba instalować z zewnętrznego źródła.

1 polubienie

Komunikaty cookies/RODO idą obecnie w złą stronę, że trzeba sprawdzać czy działają na stronie osadzone filmy, tweety, posty Facebook/Instagram.

W efekcie najbezpieczniejsze jest klikanie w odrzuć wszystko z np. ustawień zaawansowanych pop-upa/paska (i na ramkach społecznych/filmowych będzie opcjonalna prośba o dopuszczenie).

Niby za winnego można uznać Google jak rzeczywiście wymaga on przebudowy mechanizmu by użytkownik świadomie zezwolił na zewnętrzne bajery i ich zawansowane szpiegowanie gdy podstawowy GAnalytics 4 to za mało danych.

Część komunikatów AdGuard będzie próbował neutralizować skryptem: https://github.com/AdguardTeam/Scriptlets/blob/master/wiki/about-redirects.md#didomi-loader (one zazwyczaj blokują przewijanie i zaznaczanie tekstu po przez zamrożenie się czegoś w JavaScript np. nodów).

Najgorzej, że Avast położył łapska na I don’t Care about cookies - ja nie mam przekonania że kiboke z Chrowacji ma dalej 100% kontrolę by jakiś tani pracownik czeskiej korporacji nie dodawał byle czego do kodu dodatku i listy filtrów (np. ponownie psucie serwisu Eurogamer i USgamer).

Pojawił się fork rozszerzenia „I don’t care about cookies”. Nazywa się „I still don’t care about cookies”:

UWAGA na płatny/zawierający reklamy fork forka:

Do ciasteczek używam jeszcze: Polska Ciasteczkowa Zgoda i Consent-O-Matic.

Na smartfonie domyślą przeglądarką jest u mnie Kiwi Browser:

Jest oparta na Chrome, po polsku i całkiem konfigurowalna. Można instalować większość rozszerzeń ze sklepu Chrome (biorąc pod uwagę potencjalne ograniczenia Androida).
Dodatki specjalnie dla Kiwi (z githuba, chyba nie ma ich na stronie Chrome):
AlwaysHaveTab for Kiwi, Mobile Toolbar For Kiwi Browser, NextNTP.
A z ogólnych:
AutoplayStopper, Baypass Paywalls Clean, Consent-O-Matic, FastForward, Google search link fix, I still don’t care about cookies, LocalCDN, Neat URL, Polska Ciasteczkowa Zgoda, Skip Redirect, SponsorBlock, Ublock Origin.

Na poziomie systemu do blokowania używam aplikacji Blokada, ale w wersji 4.15.0, bo jest najbardziej konfigurowalna (wersja 5 jest ograniczona, a 6 chyba opiera się o chmurę). Można łatwo wybrać DNS, dodać/zmienić filtry blokowania reklam i trackerów. Da się też znaleźć filtry blokujące reklamy w gierce i dać zezwolenie albo w ogóle pominąć blokowanie/filtrowanie całej aplikacji/gierki.

PS. Do youtuba bez reklam używam aplikacji: NewPipe, NewPipe with SponsorBlock, SkyTube Extra i LibreTube. Youtube co jakiś czas miesza z kodem, więc teraz dobrze działa LibreTube. Reszta pewnie niedługo też dostanie aktualizacje.

1 polubienie